Foto: Lo Birgersson

Vår förskola


Hos oss är barnen indelade i sex grupper. Tack vare vår trädgårdsprofil får barnen odla grönsaker och annat spännande på vår gård. Varje dag vilar barnen utomhus – antingen i våra växthus eller under bar himmel om vädret tillåter. Vi har en gård med många möjligheter och närhet till skogsområden.

Barngrupper och personal

På Taklöksvägen 1 har vi tre storavdelningar – Kullen, Gläntan, Bäcken. Varje storavdelning delas sedan upp i tre åldersindelade grupper.

Det går det cirka 110 barn, mellan ett och fem år gamla, på förskolan.

Förskolan har tillgång till logoped, barnpsykolog och specialpedagog som regelbundet besöker verksamheten.

Gård med grönytor och nära till skogen

Förskolan byggdes 2008 och ligger i markplan. Området är lugnt och vi har nära till skogen. Byggnaden är tillgänglighetsanpassad, men vi saknar handikapparkering. På vår gård finns det stora grönytor för lek och rörelse. Vi har gungor, sandlådor och annan lekutrustning. Barnen har många möjligheter till varierade aktiviteter.

Fokus på odling och utevila

Taklöksvägens förskola har en trädgårdsprofil. Det innebär att vi har odlingar på vår gård. Vad vi väljer att odla beror mycket på barnens intressen. Ofta blir det grönsaker och rotfrukter, som potatis, majs, morötter och rödbetor. På gården har vi även rabarber, bärbuskar, fruktträd och blommor. Vi har också en trädgårdskompost.

Barnen deltar genom att plantera frön, rensa ogräs och skörda. Tack vare det får de följa odlingsprocessen under hela året.

Hos oss vilar barnen i sin egen vagn i våra växthus, om inte temperaturen stiger under tio minusgrader, för då sover de inne. Under sommaren rullar vi ut barnens vagnar och vilar utomhus.

Vilan är viktig för barnen, och hur länge varje barn ska vila bestämmer vi tillsammans med föräldrarna. De barn som inte har behov av vila är i stället vakna och ägnar sig åt lugna aktiviteter.

En dag på förskolan

Kullen är vår öppningsavdelning. Barn lämnas där fram till cirka 7.30 då avdelningarna Bäcken och Gläntan går över till sig. Vi äter frukost klockan 8 och efter det är det aktiviteter gruppvis. Klockan 11 serveras lunch. Klockan 12 och ungefär två timmar framåt är det vila för de barn som har behov av att sova på dagen. De andra läser en bok eller har andra, lugnare aktiviteter. Omkring 14.15 äter vi mellanmål. De barn som är kvar på förskolan efter klockan 16.30 går över till Kullen, som är vår stängningsavdelning.

Här hittar du oss

Vi finns på Taklöksvägen 1. Det tar cirka fem minuter att gå från busshållplats Wieselgrensgatan eller Hildedalsgatan till förskolan.

Besök på förskolan

Vill du komma och hälsa på oss? Ring till avdelningen Gläntan och boka en tid. Här hittar du kontaktuppgifter till Gläntan.