Klara Hansson. Fotograf: Martin Berg, Fastighetskontoret

Göteborgs urbana odlingar uppmärksammas internationellt

Publicerad 3 oktober 2019

I samarbete med Göteborgs universitet och Chalmers University of Technology visade vi Göteborgs urbana landskap för Jessie Banhazl - grundaren av det prisbelönta företaget Green City Growers. Följ med när vi träffar några av stadens lokala förmågor som inspirerar i internationella sammanhang.

Den 24 till 25 september fick vi i Göteborg, celebert besök från Jessie Banhazl från företaget Green City Growers i Boston, USA. Hon var här som Eisenhower-stipendiat, där hennes företag hade vunnit detta stipendium och fick ge sig ut på en fem veckor lång resa till olika, för henne intressanta, resmål i Europa. Göteborg var ett av dessa, då vi har börjat sätta oss på kartan som en stad som jobbar med gröna näringar och urbana odlingar.

Den första dagen av hennes vistelse, den 24 september, tillbringade vi på Jonsereds herrgård, där Göteborgs universitet och Chalmers hade arrangerat en spännande eftermiddag på temat ”Urban farming – facilitating the development”. Här deltog, förutom Jessie, även Martin Berg från Fastighetskontoret och Niklas Wennberg från Stadsjord, som föreläsare. Ett 20-tal inbjudna personer från näringsliv, akademi och offentlig sektor deltog därefter i en intressant debatt kring ämnet.

Dagen därpå möttes vi upp i en mindre konstellation. Nu var det Jessie Banhazl, Martin Berg, Marie Lowrie från Göteborgs universitet och Heidi Holst från Chalmers samt Jenny Almén Linn från Business Region Göteborg som skulle ge sig ut på en studieresa i Stadslandet. Vi började med ett besök hos Kajodlingen, där vi fick möta William och Jonas och höra om deras resa med odlingen på kajen, upptäckten av kompostens betydelse och deras tankar framåt. Härifrån gick resan vidare till Domen på Lindholmen, där vi fick en beskrivning av projektet där med fokus på odling och hållbarhet.

Därefter besöktes Wine Mechanics, en lokal producent av vin i staden, även om odlingarna av druvorna sker på varmare breddgrader. Efter besöktes modellodlingen på Angereds gård, följt av ett besök hos familjen Alzoubi på Alzoubi farm och avslutning hos Olle på Lilla Jordbruket.

Läs gärna mer om besöket utifrån Jessie Banhazls perspektiv på hennes blogg: https://greencitygrowers.com/blog/urban-farming-in-gothenburg/

Alzoubi farm.

Alzoubi farm.

Lilla Jordbruket i Olofstorp.

Kajodlingen.