Låna utan att besöka biblioteket

Låna utan att besöka biblioteket

Publicerad 27 mars 2020

Vill du över 70 år läsa och låna böcker utan att besöka biblioteket? Förutom att be någon att hämta de böcker du vill läsa, kan du få talböcker hemskickade med posten, lyssna på talböcker eller ljudböcker via appar eller läsa e-böcker direkt i din smarta telefon.

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla över 70 år att undvika sociala kontakter. För att du ska kunna ta del av biblioteket – läsning är ju ett utmärkt sätt att fördriva tiden på, kan ett ombud hjälp dig att låna böcker.

Du kan be till exempel en anhörig eller granne att gå till biblioteket och hämta böcker åt dig. Personen som hämtar dina böcker behöver ha med sig ditt bibliotekskort eller personnummer och din fyrsiffriga pinkod. Vi har böcker på olika språk och med storstil.

Få hem talböcker med posten - ring så skickar vi!

Om du har en läsnedsättning, till exempel en syn-, hörsel- eller rörelsenedsättning, kan du låna talböcker och få hem dem gratis utan att du behöver besöka biblioteket.

Du som har ett bibliotekskort med talboksbehörighet kan ringa eller mejla dina önskemål (eller tips) till oss. Du får hem talboken med posten, utan kostnad och med fri retur. Ring 031-368 33 06 eller mejla specialmedia@kultur.goteborg.se. Du kan också be ett ombud att kontakta oss med dina önskemål.

Om du inte har ett talbokslånekort

För att få ett bibliotekskort med talboksbehörighet, ett så kallat talbokslånekort, behöver du fylla i talongen med våra vanliga låneregler. Lånereglerna kan du skriva ut hemifrån eller så kan du be en anhörig eller granne att hämta dem på närmaste bibliotek.

Både du och ditt ombud behöver skriva under lånereglerna som sen ditt ombud tar med sig till biblioteket tillsammans med bådas legitimation. Vi skapar ett talbokslånekort och kan direkt skicka hem talböcker till dig. Talböckerna går att lyssna på i en särskild spelare, i datorns webbspelare eller med appen Legimus.

Lyssna på talböcker med appen Legimus

Du kan lyssna på talböcker med appen Legimus om du har ett talbokslånekort. Appen Legimus installerar du på en smart telefon eller på en surfplatta. Du kan då ladda ner talböcker själv och lyssna på dem direkt utan cd-skiva.

Med appen Legimus behöver du ingen talboksspelare, men du behöver ha ett nerladdningskonto i Legimus. Även detta kan ett ombud hjälpa till med, genom påskrivna låneregler och bådas legitimation. Skriv ut lånereglerna hemifrån eller be en anhörig eller granne att hämta dem på närmaste bibliotek.

Ljudböcker - tillgängliga för alla

För dig som vill lyssna på böcker men inte har en läsnedsättning finns ljudböcker. Till skillnad från talboken som produceras med offentliga medel och riktar sig till personer med läsnedsättning, är ljudböcker en kommersiell produkt tillgängliga att låna för alla med bibliotekskort.

Det finns ljudböcker på cd-skiva och då behöver du en cd-spelare för att lyssna på dem. Om du har en smart telefon eller surfplatta kan du lyssna på e-ljudböcker via appen Libby, där finns också e-böcker, alltså digitala textböcker. Läs mer om e-böcker och e-ljudböcker