Talmannen Andreas Norlén. Foto: Per Landfors.

Fira demokratin! Riksdagens vandringsutställning till Stadsbiblioteket

Publicerad 15 september 2021

"Fira demokratin!" är en vandringsutställning från Sveriges riksdag som turnerar i landet under jubileumsperioden 2018–2022. Den 17 september 2021 kommer utställningen till Stadsbibliotek Göteborg där den visas till och med den 14 november.

För hundra år sedan beslutade Sveriges riksdag att införa allmän och lika rösträtt. Många människor var engagerade i det som har beskrivits som 1900-talets viktigaste reform. De första demokratiska riksdagsvalen ägde rum 1921 och de första kvinnorna tog plats i riksdagen 1922.

Demokratijubileum

Nu uppmärksammar riksdagen demokratins genombrott i vårt land genom ett fyra år långt demokratijubileum. Under åren 2018–2022 firar riksdagen demokratins genombrott. Mer information om demokratijubileet

Utställningen "Fira demokratin!"

”Fira demokratin!” är en utställning som visas runt om i landet under 2019–2022. Utställningen berättar historien bakom beslutet om allmän och lika rösträtt. En berättelse där gräsrötter och politiker varit viktiga aktörer som format vår demokrati.

Se utställningen på Stadsbiblioteket 17 september till och med 14 november

Den 17 september 2021 kommer utställningen till Stadsbibliotek Göteborg där den visas till och med den 14 november. Utställningen visas på Stadsbiblioteket Göteborg i samarbete med Länsstyrelsen Västra Götaland, Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad.

Utställningen invigs av Anders Danielsson, landshövding i Västra Götalands län.

- Det här är en viktig utställning. Demokratin är vår gemensamma angelägenhet och inget vi kan ta för givet, den innebär ett stort ansvar för oss alla och vi måste behandla den och våra medmänniskor på så vis att den består. Demokratin innebär både rättigheter och skyldigheter, säger landshövding Anders Danielsson.

Utställningsperioden avslutas med ett besök av riksdagens andre vice talman Lotta Johansson Fornarve den 13 november 2021.