Foto: Anna-Lena Lundkvist

Barnavdelningen

Vår barnavdelning är till för barn 0-12 år och deras vuxna. Du hittar den på Entréplan. Här finns böcker, tidningar, skivor och filmer för barn på svenska och på många olika språk.

Hitta hit

Barnavdelningen ligger på entréplan, bakom receptionsdelen.

Miini

Miini är rummet för de minsta barnen 0-5 år. Här hittar du bilderböcker, pekböcker, leksaker och spel.

Tellus

Tellus är ett scenrum inne på barnavdelningen där det bland annat arrangeras sagostunder, teater och filmvisningar. När det inte är arrangemang är Tellus ett rum för mys och läsning.

Äppelhyllor

Äppelhyllor heter de hyllor som har material om och för barn med olika funktionsnedsättningar. Här finns till exempel taktila bilderböcker, DAISY-böcker för barn och metodhandböcker för vuxna.

TV-spel

Det finns X-box och Playstation att spela på plats, med spel som är tillåtna för barn. Du lånar en kontroll med lånekort och får spela 30 minuter.

Verkstan

Här finns pysselmaterial, papper, kritor, paljetter, klister och allt du kan tänka dig. Ibland har vi workshops och teman. Det går också bra att äta medhavd mat vid borden.

Liten scen/utklädningshörna

Det finns en upphöjd öppen scen där barnen kan spontanuppträda och klä ut sig.

Datorer

På barnavdelningen finns det datorer för barn under 18 år. Logga in med bibliotekskort och PIN-kod.

Barnvagnsparkering

I entrén finns en barnvagnsparkering där du kan ställa ifrån dig din barnvagn under besöket. Om det är fullt där eller om du hellre vill ha vagnen inlåst finns det även ett barnvagnsrum på Parkplan. Fråga personalen om kod för att komma in i barnvagnsrummet.

Värdeskåp

Det kan bli mycket att bära när det är små barn med under besöket. Då kan du låsa in det viktigaste i ett värdeskåp. Du lägger i en tiokrona för att kunna låsa, som du sedan får tillbaka. Om du inte har några mynt finns det en växelmaskin på entréplan.

Toaletter och skötrum

Det finns två toaletter med skötrum. De är gratis att använda och endast avsedda för besökare på avdelningen.

Mat och amning

Du får äta medhavd mat och dryck överallt i biblioteket, utom inne på Miini och i Tellus. I barnavdelningens verkstad har vi bord där det går bra att äta ett mellanmål.

Mikrovågsugn för medhavd barnmat finns i kaféet på Plan 1 och där finns också barnstolar. Kaféet säljer smörgåsar, pannkakor och mycket mer och det finns glutenfria och laktosfria alternativ.

På barnavdelningen finns det även ett familjerum (med tillhörande toalett och skötbord) där du kan flaskmata eller amma avskilt.

Program för barn

Stadsbiblioteket erbjuder mängder av sagostunder, workshops, teater och musik för barn. Titta i Göteborgs Stads kalendarium för att se aktuella arrangemang. I bibliotekets egna kalendarium finns alla program inlagda – dag för dag – och i de fall det krävs bokning är det där biljett bokas. Ett tips är också att följa oss på Facebook för att få veta det senaste.