Stadsbiblioteket 300 m2 har öppnat igen – på ny adress


Publicerad 24 januari 2022

Nu har Stadsbiblioteket 300 m2 öppnat i sina nya lokaler på Östra Hamngatan 32, vid Gustaf Adolfs torg. Med fokus på inspiration, nyheter, boktips och att underlätta för snabba besök är ambitionen att bli en väg in till biblioteken i Göteborg för nya besökare.

Det har jobbats intensivt i lokalerna på Östra Hamngatan 32 sedan mitten av december. Nyfikna förbipasserande har kunnat kika in genom de stora skyltfönstren och följa det framskridande arbetet. Allt är inte riktigt klart och på plats ännu men bibliotekspersonalen känner sig ändå redo att ta emot sina efterlängtade besökare.

– Det känns härligt att äntligen kunna välkomna alla biblioteksbesökare till våra nya, fina lokaler och att kunna fortsätta ha en hög servicenivå för göteborgarna och de som redan använder stadens bibliotek. Med det här nya läget får vi dessutom en fantastisk möjlighet att kunna locka in helt nya biblioteksanvändare och visa vad biblioteken i Göteborg kan erbjuda, säger Anna Petrén Kihlström, verksamhetsområdeschef för Stadsbiblioteket.


Ambitionen är att inspirera till ökad läsning och att låna böcker genom att visa mycket nyheter, ge boktips, erbjuda färdiga bokkassar för barn och vägleda besökaren in till biblioteken i Göteborg. Det kommer också att vara enkelt att hämta reserverade böcker och att lämna tillbaka det man lånat. Bokinkastet på utsidan är öppet dygnet runt.

– Även för besökare som har bråttom mellan buss och spårvagn ska det kännas smidigt och enkelt att använda biblioteket, säger Anna Petrén Kihlström.

Biblioteket har generösa öppettider och är öppet varje dag, året om, precis som tidigare. Vid storhelger och röda dagar kan öppettiderna variera något.

Öppettider

  • Måndag-fredag klockan 8–20. 
  • Lördag-söndag klockan 10–18.
Biblioteken i Göteborg följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska smittspridningen av Covid-19. Vi uppmanar alla besökare att följa myndigheternas råd. Håll dig uppdaterad på goteborg.se/covid19

Bakgrund

Stadsbiblioteket 300 m2 på Södra Hamngatan 57 stängde för gott söndagen den 12 december. Det var från början en av flera ersättningslokaler till Stadsbiblioteket på Götaplatsen under tiden huset renoverades 2012-2014. Med sitt centrala läge och med närheten till två av Göteborgs största knutpunkter för kollektivtrafik har 300 m2 blivit ett av stadens mest välbesökta bibliotek. Men hyresavtalet med Hufvudstaden var hela tiden tillfälligt och förlängdes för kortare tid flera gånger.

Kulturnämnden beslutade i augusti 2020 att ge stadsledningskontoret i uppdrag att utreda möjligheten till en ersättningslokal. Kontrakt har slutits med Vasakronan AB som erbjuder en lokal som uppfyller kriterierna gällande läge, storlek och tillgänglighet, på Östra Hamngatan 32.