Karta över Östra hamngatan och Nordstan med lila cirkel där det nya biblioteket kommer öppna.

Stadsbiblioteket 300 m2 flyttar till nya lokaler vid Gustaf Adolfs torg

Publicerad 5 november 2021

I januari öppnar Stadsbiblioteket 300m2 i nya lokaler vid Gustaf Adolfs torg, precis i anslutning till hållplatsen. För att locka både nya och gamla besökare blir fokus på inspiration och att underlätta för snabba besök. Dagens 300 m2 på Södra hamngatan stänger den 12 december.

Den nya bibliotekslokalen ligger vid en av stadens största hållplatser för kollektivtrafik, Brunnsparken vid Gustaf Adolfs torg, vilket gör det möjligt för biblioteksverksamheten att nå en stor grupp nya användare och bidra till en fortsatt hög servicenivå för göteborgarna och de som redan använder stadens bibliotek.

- Vi är så glada för denna möjlighet att dels få fortsätta erbjuda biblioteksservice i Brunnsparken och att dessutom, med det nya läget, kunna nå helt nya biblioteksanvändare, säger Anna Petrén Kihlström, verksamhetsområdeschef för Stadsbiblioteket.

Det nuvarande Stadsbiblioteket 300m2 på Södra Hamngatan 57 stänger för gott söndagen den 12 december kl 17. Fram till dess kan besökare låna, hämta och lämna sina böcker där. Under perioden fram till det nya biblioteket öppnar kan man hämta sina reservationer på Stadsbiblioteket på Götaplatsen och där även lämna tillbaka sina lån, dygnet runt.

Öppnar i januari

Exakt datum för när det nya biblioteket öppnar finns inte ännu, men någon gång januari slås dörrarna upp.

- Då står vi redo att välkomna göteborgarna till ett bibliotek med fokus på inspiration. Vi kommer att visa mycket nyheter, ge boktips, skapa färdiga bokkassar för barn med mera, och vara ett fint komplement till stadens övriga folkbibliotek. Vi vill också underlätta för besökare att kunna utföra snabba ärenden som att hämta reservationer och lämna tillbaka det man lånat, fortsätter Anna Petrén Kihlström.

Bakgrund

Stadsbiblioteket 300m2 i Brunnsparken var från början en av flera ersättningslokaler till Stadsbiblioteket på Götaplatsen under tiden huset renoverades 2012-2014. Med sitt centrala läge och med närheten till två av Göteborgs största knutpunkter för kollektivtrafik har 300 m2 blivit ett av stadens mest välbesökta bibliotek. Men hyresavtalet med Hufvudstaden har helat tiden varit tillfälligt och förlängts för kortare tid flera gånger.

Kulturnämnden beslutade i augusti 2020 att ge stadsledningskontoret i uppdrag att utreda möjligheten till en ersättningslokal.

Kontrakt har slutits med Vasakronan AB som erbjuder en lokal som uppfyller kriterierna gällande läge, storlek och tillgänglighet.