Viktiga vuxna

Alla har möjlighet att göra skillnad för barn och unga. Som viktig vuxen kan du läsa, både för och med barn. Här hittar du fem olika tips som stöttar dig i att väcka barns läslust. På webbplatsen världens bibliotek finns böcker på just ditt språk.

Läslust - bokomslag

Läslust i hemmet att väcka läsglädjen

Läslust i hemmet är en bok av Carina Fast. Den ger dig en mängd förslag på hur du som förälder eller vuxen med barn i din närhet lättsamt och lekfullt kan stimulera barnets intresse för det skrivna språket. Låna boken på ditt bibliotek.


Locka till läsning — 10 tips

Det finns några smarta saker att tänka på när du vill få barn intresserade av böcker och läsning. Lässtunden är en del. Ladda ner hela tipslistan!


Skärmdump webbsidan Världens bibliotek

Världens bibliotek — gratis böcker på olika språk

webbplatsen Världens bibliotek kan du hitta gratis böcker på ditt språk. Läs och lyssna när du vill, så mycket du vill. Alltid gratis.

Böcker för barn - boktips barnkonventionen

Barnkonventionen och böcker — läs om barns rätt

Här har barnbibliotekarier samlat tips på böcker som går att koppla ihop med ett antal artiklar i FN: s barnkonvention. Ladda ner hela listan med tips.


Läsning och HBTQ — låt allas berättelser höras

En samling med tips på böcker som har en koppling till hbtq-frågor (homo- bi- trans- queer-frågor). Både fakta och skönlitteratur. Riktar sig till alla barn, från de minsta upp till tonår. Ladda ner hela listan med tips.