Ebrahim och David

Allting har en början. Den här berättelsen tar sin början i Syrien, mer exakt i samband med att kriget där bröt ut och flykten till trygghet började för miljoner människor. Här i Sverige möttes Ebrahim och David hos Språkvän/Flyktingguide – och ordnade en fullsatt stödkonsert i Oskar Fredrikskyrkan.

Ebrahim är en av de många som flydde kriget. Han kom till Sverige och tryggheten i Mellerud i slutet av 2014. Efter en lång väntan på Migrationsverkets beslut kunde han påbörja sin etablering med aktiviteter som svenskundervisning och samhällsorientering. Ebrahim valde dessutom att anmäla sig till Språkvän/Flyktingguide på Integrationscentrum.
– Jag vill träffa svenska människor och träna svenska, förklarade Ebrahim på knagglig svenska i sin anmälan.
Allra helst ville Ebrahim träffa en språkkompis som liksom han själv sysslat med scenarbete inom kulturlivet, främst teater och film.

Som socker i te

Intresset för scenkonst ledde också till att Ebrahim kom med i en teatergrupp, en av flera studiecirklar som Språkvän/Flyktingguide ordnar. Tillsammans satte teatergruppen upp en föreställning på temat integration – Som socker i te.

Det osannolika mötet

Så småningom matchades Ebrahim och fick träffa sin språkkompis, David, som även han arbetade med scenkonst och kultur. Men Davids och Ebrahims vägar hade nog inte korsats utan Språkvän/Flyktingguide som sammanförde dem på ett presentationsmöte. De rörde sig i helt olika kretsar. Sedan gick månaderna, kontakten mellan David och Ebrahim fortsatte på fritiden. Även om de inte träffades särskilt ofta (reseavstånd och annat kom emellan) så var deras möten roliga och viktiga.

Ville göra mer

Ändå kändes det inte tillräckligt i takt med att David fick större kunskap och förståelse för situationen i Syrien. David ville göra mer – och göra skillnad utanför den vanligtvis ytliga modebranschen där han jobbade.
Så en dag föddes idén om att tillsammans arrangera en insamlingskonsert till förmån för människor på flykt från krigen i Syrien och Irak. Det blev ett samarbete mellan Velour by Nostalgi där David arbetade, Språkvän/Flyktingguide samt Svenska Kyrkan.

162 485 kronor

Och så blev det, insamlingskonserten i Oscar Fredrikskyrkan var en stor hit som lockade över 800 personer – och samlade in 162 485 kronor.
Ett musikaliskt samarbete sprängde gränser och rev ner barriärer, såväl på scen som utanför. José Gonzalez, Nils Berg Cinemascope, ISSA Band, Loney Dear, Selest, Niki & The Dove och Naima Train – alla bjöd de på stor musik. Det var känslosamt och gick rakt in. Ingen gick hem oberörd.

Började hos Språkvän/Flyktingguide

Allting började egentligen den där dagen i mars då David och Ebrahim träffades för första gången på ett presentationsmöte hos Språkvän/Flyktingguide – och lärde känna varandra.

Tack till alla som möjliggjorde stödkonserten Refugee Aid Göteborg torsdagen den 24 september 2015 – en kväll vi kommer att minnas och hämta kraft ifrån länge än:

  • David Andréas och herrklädesföretaget Velour by Nostalgi för initiativet samt Ebrahim Al Saadi
  • Jenny Rogestedt och Svenska Kyrkan som öppnade sina portar
  • musikerna för att ni berörde oss och tände ett hopp
  • publiken för att ni kom precis där ni behövdes som bäst
  • deltagare i Språkvän/Flyktingguide; ni är goda exempel på att integration är något som behöver hända i praktiken. Utan er hade konserten inte varit samma sak.

Text: Lahdo Bulun