Foto: Mikael Lindahl

Träffa en språkvän

- din väg till svenskarna. Många svenskar och invandrare möts för lite eller inte alls. Man saknar kontakter med varandra, trots att man vill. Språkvän/Flyktingguide hjälper er att mötas - och skapa kontakter med varandra. Vi sammanför er som vill träffas i matchningar (personliga kontakter), gruppträffar och studiecirklar.

Så här går det till 

Det är lätt. Du anmäler dig ensam, med en vän eller din familj. Svenskar anmäler sig på samma sätt. Baserat på era önskemål, erfarenheter och intressen matchar och för vi ihop er i ett presentationsmöte hos oss (kvinna-kvinna, man-man om det är individuell matchning; familj-familj, grupp-grupp). Sedan fortsätter ni träffas själva på fritiden, så länge och så ofta ni vill. 

Efter en tid följer vi upp om ni vill fortsätta/avbryta kontakten eller pröva en ny/extra kontakt. Kontakten är hela tiden frivillig för er båda och bygger på att ni möts med ömsesidig delaktighet och respekt, öppenhet och god vilja. Det kan bli en lång kontakt eller kort bekantskap. Kanske blir ni vänner. I båda fallen börjar det med ett kravlöst möte. Det går inte att veta om ni inte träffas och prövar att lära känna varandra. Vill du pröva? 

Vem kan anmäla sig? 

Språkvän Göteborg är en frivillig mötesplats för dig som är minst 18 år gammal och: 

  • vill träffa svenskar som också vill träffa dig i ett ömsesidigt utbyte 
  • vill träna svenska/språk i nära kontakt med en språkvän (kanske någon som har samma arbetserfarenhet, intressen eller familjesituation som du)
  • vill vara med i våra gruppaktiviteter och studiecirklar och träffa andra deltagare 
  • vill lära dig mer om det svenska samhället och se Göteborg tillsammans med någon som kan staden 
     
  • har uppehållstillstånd, bor i eller nära Göteborg, kan lite svenska (minst muntlig B-nivå, SFI) och vill vara aktiv/engagerad i en personlig kontakt på fritiden.

Anmäl dig till Språkvän/Flyktingguide - integration i praktiken

Träffa en språkvän - för att ditt möte med Sverige också ska vara ett möte med svenskar. 

Information som är bra att veta...

Om du skulle få vänta länge på din matchning/kontakt...

Matchningen kan ta olika lång tid, allt från veckor till månader. Hur lång tid beror på flera saker. Det är mycket som ska stämma överens. Om det skulle ta mer än fyra månader, är vi tacksamma om du följer upp din anmälan och kontaktar oss. Det kan till exempel bli långa väntetider: 

  • när vi inte har någon av samma kön att matcha dig med eller 
  • när vi inte har deltagare med samma önskemål som dina eller 
  • när det är många som söker sig till verksamheten på samma gång, för matchning eller studiecirklar.

Om du vill veta mer...