Illustration: Soja Film

Du som går i gymnasiet

Vill du sommarjobba i Göteborgs Stad sommaren 2021? Då har du kommit rätt. 1-28 februari kan du söka en plats och få möjlighet att testa på ett yrke och samtidigt tjäna lite egna pengar.

Ansök här

Du som går första eller andra året på gymnasiet och är folkbokförd i Göteborg har möjlighet att söka sommarjobb för sommaren 2021. Ansökningsperioden pågår 1-28 februari 2021.

Ansök om sommarjobb

Vem kan söka?

Du som är folkbokförd i Göteborg och går:

 • År 2 eller Fortsättning på språkintroduktionsprogrammet (SPRINT)

 • Årskurs 1 eller 2 på Barn- och fritid eller Vård- och omsorgsprogrammet

 • Årskurs 1 på alla andra program

 • Är född år 2004 och skulle gått år 1 på gymnasiet, men har avbrutit eller inte påbörjat ett gymnasieprogram

Du kan söka sommarjobb igen, även om du redan haft sommarjobb inom Göteborgs Stad under dina gymnasiestudier, men förstagångssökande kommer att prioriteras. Detta gäller dock inte om du går på Barn- och fritidsprogrammet eller Vård- och omsorgsprogrammet. Då kan du söka båda åren, men under andra året har du endast möjlighet att få ett sommarjobb inom sitt utbildningsområde.

Har du inget personnummer eller skyddad identitet?

Kontakta oss på telefon eller mejl så hjälper vi dig att registrera din ansökan. Eller besök oss på Öppet hus på Brogatan 4 i Göteborg.

När kan du jobba?

Sommarjobben finns under tre olika tidsperioder. Du kan söka samtliga perioder, men enbart få sommarjobb under en period. Observera att du måste kunna jobba hela perioden. Dessa perioder finns:

 • Tidperiod 1: 14 juni-2 juli
 • Tidperiod 2: 5 juli-23 juli
 • Tidperiod 3: 26 juli-13 augusti 

Vad händer efter att du sökt sommarjobb?

 • När du ansökt skickar vi en bekräftelse till den e-postadress du uppgett. I samma mejl får du inloggningsuppgifter till Mina sidor.

  Mina sidor
 • Du får veta om du fått ett sommarjobb i slutet av mars. Du får beskedet via mejl, så håll utkik både i inkorg och skräppost.
 • Tacka ja till sommarjobbet via Mina sidor. Du hittar sista datum för att tacka ja i samma mejl som du fått veta att du fick sommarjobb. Observera att du måste tacka ja i tid för att få jobbet.
 • När du tackat ja till din plats skickar vi inom ett par veckor ett brev med anställningsavtal och blanketter till den adress du angett i ansökan. Observera att det är viktigt att ditt namn står på brevlådan för att brevet ska komma fram.
 • Besök våra Öppet hus om du inte har fått ditt avtal skickat till dig, har frågor eller behöver hjälp med att fylla i dina papper.

När din arbetsplats kräver utdrag från belastningsregistret

• En del arbetsplatser kräver att du ska lämna ett utdrag ur belastningsregistret. Om din arbetsplats kräver detta hittar du information om det på Mina sidor eller på ditt anställningsavtal. Kravet finns hos verksamheter inom förskola/skola, men även på andra arbetsplatser där man på olika sätt kommer i kontakt med barn.

• Ditt utdrag ska lämnas till oss på Brogatan 4. Du kan se vilka tider det är öppet under fliken kontakt. Observera att utdraget inte ska lämnas till din arbetsplats.

• Det är viktigt att du lämnar utdraget till oss, eftersom du inte kan börja jobba innan vi fått det.

Frågor och svar

Vem får sommarjobb?

Sommarjobben fördelas ut genom en slumpmässig lottning.

Hur bestäms vilket sommarjobb jag ska få?

Om ditt namn lottas fram, matchar vi dig mot en arbetsplats inom något av de arbetsområden samt period du valt. Vi försöker även matcha dig mot en arbetsplats inom en timmes resväg från där du bor.

Jag har skäl som gör att min arbetsplats kan behöva anpassas efter mina behov. Hur gör jag då?

Behöver du extra anpassning på grund av allergi, funktionsvariation eller annat? Då behöver du uppge det i din ansökan. Kryssa i rutan Behöver du extra anpassning? och beskriv noggrant vad vi behöver veta för att det fungera så bra som möjligt. Att fylla i denna ruta gör INTE att du får sämre förutsättningar för att få ett sommarjobb än någon annan.

Hur mycket ska jag jobba?

För dig som går i gymnasiet är arbetstiden förlagd dagtid på vardagar och arbetstiden är åtta timmar per dag (exklusive rast).

Kan jag vara ledig?

Nej, du måste kunna arbeta hela perioden. Kolla med skolan när terminen slutar/startar innan du ansöker, så att du inte går i skolan under den period du väljer.

Kan jag byta period eller plats?

Nej, du kan inte byta period eller plats.

Vad får jag i lön?

Lönen för 2021 är:


Timlön 2021
Semesterersättning 2021
Timlön inklusive semesterersättning 2021
Gymnasieungdomar år 1
68,75 kronor
8,25 kronor
77,0 kronor
Gymnasieungdomar år 2 *
84,46 kronor
10,14 kronor
94,60 kronor

* Observera att detta endast gäller dig som går Barn och fritid samt har ett sommarjobb inom det område du studerar.

När får jag lön?

Hela din lön inklusive semesterersättning betalas ut vid ett tillfälle i slutet av månaden efter du jobbat. Du får alltså bara en löneutbetalning, även om du jobbat under två månader.

Hur betalas min lön ut?

Om du anmält till Swedbank vilket konto du vill ha din lön insatt på kommer lönen sättas in där den 27:e i månaden. Kontot måste vara registrerat på dig. Du kan därför inte anmäla konto till din förälder, kompis eller syskon.

Om du inte anmält konto till banken så skickar vi ut en löneutbetalningsavi. Denna kommer på posten och det är bara du som kan lösa in denna med ditt id-kort. Det är viktigt att brevbäraren kan se ditt namn på postlådan när din avi ska delas ut. Avin skickas till den adress som du angett när du registrerade dig för att söka sommarjobb.

Vad händer om jag blir sjuk?

Om du blir sjuk ska du meddela din handledare att du inte kan komma.

Känner du dig sjuk med symptom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk. Det är viktigt att inte riskera att smitta andra. Stanna hemma så länge du känner dig sjuk. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk. Så påverkar coronaviruset sommarjobben. Folkhälsomyndighetens information om corona.

Får jag sjuklön?

För att få sjuklön måste du ha påbörjat din anställning. Du får sjuklön först efter dag 14 på sin anställning. Första sjukdagen är alltid en karensdag.

Dessa jobb kan du söka

Förskola eller fritidsverksamhet

Observera att på grund av Covid-19 kan förskolor endast ta emot ungdomar som fyllt 18 år.

Ett sommarjobb på en förskola eller i en fritidsverksamhet ger dig erfarenhet av att arbeta med barn. Du kommer att få leka och läsa, skapa och bygga med barnen, men också hjälpa till vid måltider och ibland också vid städning, så som att torka av bord/stolar och rengöra leksaker. Under de perioder när det är mindre barn på förskolan kan andra arbetsuppgifter vara aktuella, men som även är förekommande för pedagogerna på förskolan. Arbete inom förskola och fritidsverksamhet sker såväl inomhus som utomhus.

Matsal/Kök

Ett sommarjobb inom matsal/kök ger dig erfarenhet av att arbeta med mathantering. Köken lagar mat för verksamheter inom barnomsorg, äldreomsorg eller i ett storkök och du kommer främst att få arbeta med lättare köksarbete, disk och städning. Inom vissa verksamheter kan du få vara med och planera för och göra frukost för boende eller barn. Ibland förekommer det att man bakar.

Lokalvård/Städ

Ett sommarjobb inom lokalvård/städ ger dig erfarenhet av att rengöra ytor inom offentlig verksamhet. Det innebär att du följer lokalvården på en kommunal verksamhet, exempelvis en förskola eller skola, ett kontor eller andra lokaler som behöver städas. Du kommer sannolikt få hjälpa till att rengöra bänkar/stolar och skåp, städa trappor och klassrum, putsa glasrutor och hjälpa till i tvätteri. Det förekommer också ofta flytt av möbler som bänkar, bord och stolar. Ibland kan det förekomma lättare målning.

Vaktmästeri

Ett sommarjobb inom vaktmästeri ger dig erfarenhet av att arbeta praktiskt, främst med att hålla miljöer rena och snygga. Du kommer få vara med vid vanligt förekommande vaktmästaruppgifter, såsom trädgårdsarbete, städ, flytt av möbler, målning, reparationer och montering. Arbetet kan ske både inomhus och utomhus, i ett bostadsområde, på en verksamhet för barn eller äldre eller på en verksamhet för idrott. På vissa arbeten stannar man på ett och samma ställe hela tiden, medan man i andra jobb får åka med personal till olika ställen.

Administration

Ett sommarjobb inom administration ger dig erfarenhet av att arbeta på kontor, i en reception eller i en kundtjänst. Du kan exempelvis får jobba med att ta hand om material, lägga in uppgifter i datasystem, sortera och föra anteckningar.

Badvärd eller arenavärd

Ett sommarjobb som badvärd och/eller arenavärd ger dig erfarenhet av att arbeta såväl praktiskt som med service. Arbetet kan ske både inomhus och utomhus — på en badplats, i en simhall eller på en idrottsplats. Du kan exempelvis få arbeta med städning, gräsklippning, krattning av tång, plocka upp skräp och tömma skräpkorgar. Du kan också få vara värd för anläggningens gäster, hålla ordning i omklädningsrum och allmänna utrymmen som ligger i anslutning till badplatser eller arenor. På vissa av arbetsplatserna kommer det bli aktuellt att åka båt. Simkunnighet är ett krav!

Miljövärd

Ett sommarjobb som miljövärd ger dig erfarenhet av att arbeta med kvalitetshöjande åtgärder, såväl praktiskt som med service. Arbetet sker till största delen utomhus på offentliga platser i staden och handlar främst om att hålla rent och snyggt. Du kan exempelvis få städa, klippa gräs, kratta tång, plocka upp skräp och tömma skräpkorgar, måla elskåp eller hålla snyggt vid hållplatser. På vissa av arbetsplatserna kommer det bli aktuellt att åka båt och där är simkunnighet ett krav!

Entreprenörskap

Ett sommarjobb inom entreprenörskap ger dig erfarenhet av att starta och driva kreativa processer i projektform. Projektet kommer ha fokus på att skapa ett värde för samhället. För att klara uppdraget kommer du behöva använda ett entreprenöriellt förhållningssätt och agera på möjligheter, ta eget ansvar samt våga testa om och om igen. Ni kommer få inspiration och coaching från handledare, men också friheten att komma med egna idéer.

Kultur

Ett sommarjobb inom kultur kan bland annat innebära att du jobbar på ett bibliotek, ett museum eller andra verksamheter inom besöksnäringen. Du kan också jobba med underhållning för barn, för äldre och på olika evenemang i staden.

Idrott och föreningsliv

Ett sommarjobb inom idrott och föreningsliv kan innebära att du jobbar med olika aktiviteter, så som sport eller lekar. Antingen utför du dem själv eller så arrangerar du dem för andra. Ett sommarjobb inom idrott och föreningsliv ökar också dina kunskaper kring hur föreningslivet fungerar. Jobbet kan vara både inomhus och utomhus.

Stöttare

Ett sommarjobb som stöttare innebär att du kommer jobba med att stötta en sommarjobbare som går i årskurs 9, men som av olika anledningar kan behöva extra handledning på sitt sommarjobb. Arbetet kan äga rum både inomhus och utomhus. I detta arbete är det bra om du har ett pedagogiskt förhållningssätt, är engagerad samt har ett intresse för att hjälpa andra. Vi kommer att ha kortare intervjuer med dig före vi tillsätter dessa platser. Dessa platser är särskilt relevanta för dig som går tvåan i gymnasiet inom vård- och omsorgsprogrammet eller barn- och fritidsprogrammet.

Arbetsområdet Stöttare drivs tillsammans med Passalen och deras projekt Feriearbete för alla, vilket finansieras av Europeiska socialfonden.

Vård- och omsorg

På grund av rådande situation kommer vi sannolikt inte kunna erbjuda arbete inom vård och omsorg detta år på grund smittrisken av Corona och de restriktioner gällande besök med mera på äldreboenden.

Ett sommarjobb inom vård- och omsorg ger dig erfarenhet av att stötta människor i behov av stöd. Det kan bland annat vara inom en verksamhet för personer med funktionsvariationer, på ett äldreboende eller inom hemtjänsten, där man besöker personer i deras hemmiljö. Du kommer att få delta i många sociala aktiviteter, såsom att promenera, läsa tidning, samtala, spela spel. Du kommer också få arbeta med praktiska uppgifter: lättare omsorgsuppgifter, köksarbete i form av förberedning av mat, frukost och fika, dukning, servering samt städ, bäddning av sängar och tvätt med mera.