The daily mile


Publicerad 21 februari 2019

Jonas Almén, idrottslärare på Solbackeskolan i Bergsjön, brinner för barnens hälsa. I flera år har han startat olika projekt för att få så många elever som möjligt i rörelse. Hans senaste initiativ har uppmärksammats av både kvällstidningar och lokalpress.

En gång per dag går eller joggar alla elever på Solbackeskolan utmed en gul linje på skolgården. Det kallas för "The Daily Mile" och startades i Skottland. Eleverna springer 15 minuter om dagen och kommer då så långt som ungefär 1,6 kilometer – en engelsk mile, därav namnet The Daily Mile. Initiativet har spridit sig till 5000 skolor runt om i världen. Solbackeskolan är den första i Sverige.

Lätt att få med eleverna

- Jag hade under en längre tid funderat på hur kan vi nå alla elever och öka den fysiska aktiviteten på skolan. Jag såg en föreläsning om the Daily Mile och kände direkt att detta ska vi köra med våra elever på skolan, säger Jonas som är idrottslärare på Solbackeskolan.

Syftet är att förbättra den fysiska och psykiska hälsan hos eleverna. Motion påverkar både kropp och hjärna positivt och Jonas hoppas att den dagliga motionen ska leda till bättre skolresultat.

– Det har gått över förväntan. Jag trodde aldrig att det skulle gå så här lätt att få med mig eleverna.

Ökad närvaro i skolan och fantastiska möten

Jonas och hans kollegor märker redan att de har ökat sin uthållighet avsevärt och de upplever att eleverna kan koncentrera sig bättre under lektionerna. Eleverna orkar mer. Närvaron i skolan har ökat med två procent jämfört med förra året vid samma tid.

- Under The Daily Mile kommer du nära dina elever säger Jonas. Flera lärare har berättat om fantastiska möten med eleverna under aktiviteten.

Musik gör The Daily Mile ännu roligare

Förutom The Daily Mile finns det rastaktiviteter varje dag på skolan som leds av pedagoger och är oerhört uppskattade av eleverna. Den fysiska aktiviteten har ökat under hela dagen och även på fritids. Varje onsdag genomför hela skolan The Daily Mile samtidigt till musik för att göra det till en ännu roligare händelse.

- Vi som jobbar inom skolan måste ta vårt ansvar och erbjuda eleverna fysisk aktivitet med kvalitet. Jag hoppas att fler skolor tar initiativ till ökad rörelse på skoltid säger Jonas innan han springer iväg med megafonen tillsammans med sina elever.

Solbackeskolan är nominerade till Götapriset och har därmed en chans att vinna 100 000 kr för sitt projekt. Läs mer om vad Jonas skulle använda prispengarna till här.