Foto: Lo Birgersson

Maten på förskolan

Här finns information om maten som serveras på förskolan. Behöver ditt barn specialkost eller har allergier ska du berätta det för oss i personalen.

Maten på Södra Sälöfjordsgatan 27 förskola

På Södra Sälöfjordsgatan 27 förskola lagas all mat på plats av vår egna kock, det gäller såväl frukost och mellanmål som lunch. Vi har som ambition att vara en hållbar förskola och majoriteten av de livsmedel som köps in är ekologiska. Vi har även startat upp egna odlingar i både växthus och pallkragar som är en del av den pedagogiska verksamheten likväl ett bidrag i köket. Till lunch serveras varierad och näringsrik kost som två till tre dagar i veckan är vegetarisk. För de som önskar serveras vegetarisk lunch även övriga dagar.

Behov av specialkost

Om ditt barn behöver få särskild mat, specialkost är det viktigt att du berättar det för personalen när barnet börjar i skolan. Det finns två skäl till att få specialkost: antingen på grund av sjukdom eller på grund av religiösa/etiska skäl. Om det är på grund av sjukdom, behövs intyg från behandlingsansvarig läkare.

Förbjudet med nötter, jordnötter och mandel

Det är förbjudet att ta in och att servera nötter, jordnötter och mandel i skolorna och förskolorna i Göteborg. Förbudet gäller alla lokaler, hela dygnet och alla veckans dagar. Detta för att nötter och jordnötter kan utlösa svåra och livshotande reaktioner hos den som har allergier. Risken att förväxla nötter med mandel i mald och hackad form är stor, därför gäller förbudet även mandel.

Miljömåltider

Varje år serveras cirka 19 miljoner måltider inom skola, vård och omsorg i Göteborg. Maten har en stor miljöpåverkan och därför är målet att öka andelen miljömåltider som serveras i stadens verksamheter. Miljömåltider