Foto: Lo Birgersson

Mat och matsedel

Här finns information om maten som serveras på förskolan. Behöver ditt barn specialkost eller har allergier ska du berätta det för oss i personalen.

I Lundby är förskolemenyn anpassad för de små barnens förutsättningar, både utifrån smak och barnens förmåga att kunna äta själva.

Förskolornas menyer finns på din meny.dinskolmat.se som också kan nås via gratisappar för Android och Iphone, sök på skolmaten. Menyn som finns i appen gäller för följande förskolor: Astris gata 7, Blackevägen 3, Brämaregatan 2D, Ceresgatan 16, Eketrägatan 13A, Fjärdingsgatan 23, Hemmansägaregatan 11, Hällskriftsgatan 1A, Kastvindsgatan 3, Konvaljegatan 8, Kunskapsgatan 3A, Myrekärrsvägen 45, Plåtslagaregatan 19, Prebendegatan 2, Prästkragsgatan 2, Sockenvägen 26, Taklöksvägen 1, Toleredsgatan 12, Trondheimsgatan 15, Äringsgatan 4A, Östra Keillersgatan 3.

Övriga förskolor i Lundby har egna tillagningskök eller beställer maten från privata aktörer. Fråga personalen på respektive förskola var du hittar deras meny.

Behov av specialkost

När barnet ska börja i förskolan får du som är vårdnadshavare en blankett om specialkost tillsammans med information inför förskolestarten. Om ditt barn har behov av specialkost fyller du i blanketten och lämnar den till rektorn på förskolan.

Luftburen allergi ska styrkas med intyg. Intyg behövs inte för nötter eftersom det är nötförbud i alla Göteborgs Stads förskolor.

Du som vårdnadshavare är ansvarig för att meddela förskolan om behovet av specialkost förändras. Finns inte längre behov av specialkost eller om barnet har ändrade behov kontaktar du ansvarig pedagog. 

Om ditt barn byter förskola ska du fylla i en ny specialkostblankett lämna till rektorn på den nya förskolan. 

Här kan du ladda ner blanketten för ansökan om specialkost:

Ansökan om specialkost i förskola

Förbjudet med nötter, jordnötter, mandel och sesam

Det är förbjudet att ta in och att servera nötter, jordnötter, mandel och sesam i skolorna och förskolorna i Göteborg. Förbudet gäller alla lokaler, hela dygnet och alla veckans dagar. Detta för att nötter, jordnötter och sesam kan utlösa svåra och livshotande reaktioner hos den som har allergier. Risken att förväxla nötter med mandel i mald och hackad form är stor, därför gäller förbudet även mandel.

Miljömåltider

Varje år serveras cirka 19 miljoner måltider inom skola, vård och omsorg i Göteborg. Maten har en stor miljöpåverkan och därför är målet att öka andelen miljömåltider som serveras i stadens verksamheter. Miljömåltider