Länkar och sidor på internet för nyanlända
Här har vi samlat sidor på internet med information till nyanlända i åldern 16-20 år.
Länkar och sidor på internet
Information om det svenska samhället
Läs om det svenska samhället. Vad olika myndigheter gör. Om kollektivtrafik. Om körkort i Sverige. Länkar till nyheter på lätt svenska och nyheter översatta till andra språk.
Arbeta i Sverige
Arbetsförmedlingen är en myndighet. På Arbetsförmedlingen kan du läsa om vilka yrken som finns. Du kan se vilka lediga jobb som finns.
Information om den svenska skolan på olika språk
Information om utländsk utbildning
Universitets och högskolerådet förkortas UHR. UHR är en myndighet. På UHR kan du skicka in ditt examensbevis från ditt hemland. UHR bedömer dina betyg och informerar vad det motsvarar i svensk utbildning.
Migrationsverket
Migrationsverket är en myndighet. På Migrationsverkets hemsida kan du läsa om vad som gäller när du vill leva i Sverige. På Migrationsverket kan du söka tillstånd som krävs för att bo och vistas i Sverige. Du kan läsa om vilka lagar och regler som gäller i Sverige.
- Studera i Sverige
- Uppehållstillståndskort
- Asylsökande
- LMA-kort för asylsökande
- Om gymnasielagen
- Förläng ditt uppehållstillstånd enligt den tillfälliga lagen
- För EU-medborgare och varaktigt bosatta
Skatteverket
Skatteverket är en myndighet. På Skatteverkets hemsida kan du läsa om vad som gäller för dig som är ny i Sverige. Om du har uppehållstillstånd får du ditt personnummer från Skatteverket. Du folkbokför dig på Skatteverket. Du anmäler din flytt till eller inom Sverige. Du beställer personbevis och id-kort på Skatteverket.
Skolverket
Skolverket är en myndighet.
- Introduktionsprogrammen
- Nyanländas rätt till utbildning
- Kartläggning på Språkintroduktionsprogrammet
Ny i Sverige
- Ny i Sverige
Information till dig som är nyanländ.
Socialförvaltningen Centrum
Socialförvaltningen Centrum är en offentlig förvaltning i Göteborgs stad. Förvaltningen har många verksamheter för att stötta nyanlända. Verksamheterna heter Etableringsenheten, Boende för ensamkommande unga och Samhällsorientering.
- Samhällsorientering
För dig som nyligen fått uppehållstillstånd i Sverige. En gratis kurs om hur det svenska samhället fungerar, dina rättigheter, dina skyldigheter, att leva, bo och verka här.
- Informationskontor på olika språk
På informationskontoren får du hjälp med att förstå information och får rådgivning. Det finns personal som talar arabiska, dari, engelska, persiska, somaliska, svenska och tigrinja på informationskontoret.
Vägledningscentrum
- Vägledningscentrums drop in
Få vägledning i dina studier.
Vuxenutbildning
- Vuxenutbildning
Svenska för invandrare, kommunal vuxenutbildning, Lärvux, Yrkeshögskola för dig som har uppehållstillstånd och är 20 år.
Grundskoleförvaltningen
Barn som ska gå på förskola, grundskola eller grundsärskola kan söka skolplats.
Verksamheter för ungdomar i Göteborg
- Ungdomssatsningen Hisingen
Ungdomssatsningen Hisingen är en verksamhet för ungdomar i åldrar 16-20 år på Hisingen. Ungdomar skapar och deltar i aktiviteter tillsammans med ledare från Ungdomssatsningen Hisingen. - Ungdomens hus 1200 kvadrat
På ungdomens hus 1200 kvadrat möts ungdomar i åldrar 16-20 år i sydvästra Göteborg. Här utgår ledare och ungdomar från dina idéer inom kultur, kurser och arrangemang. - Sommarlovssatsningen
Aktiviteter under skollov. - Ungdomssatsningen Radar 72
Ungdomssatsningen Radar 72 är en mötesplats för ungdomar i åldrarna 16-20 år. Verksamheten finns i Kortedala. - Projektkontoret Västra Göteborg
Läs om vad ungdomar i Västra Göteborg kan göra på sin fritid. - KulturAtom
Kulturhus och mötesplats för ungdomar i Angered. - Arena 29
Kulturhus och mötesplats för ungdomar i Majorna. - Fängelset
Kulturhus för ungdomar i Härlanda.
Individuell människohjälp
Individuell Människohjälp är en förening. På föreningen arbetar människor som volontärer. Här finns aktiviteter som du kan vara med i, tillsammans med volontärerna.
- Barn i Väntan och Barn i Start
Barn i Väntan vänder sig till barn och ungdomar i asylsökande familjer och Barn i Start till barn och ungdomar som har fått uppehållstillstånd i Sverige.
- Move it och Aktiv fritid
På Move it och Aktiv fritid hjälper volontärer unga att hitta en fritidsaktivitet. Fritidsaktiviteten kan vara att spela fotboll, teater eller träffa andra unga i samma ålder.
- Språkfika
Fika, prata och umgås med volontärer på Individuell människohjälp.