Foto: Peter Svenson

Humboldtpingvin

Humboldtpinvinen är en numera sällsynt pingvinart som bara häckar på några tiotal ställen vid Perus och Chiles kust. Klimatet där präglas av den kalla Humboldthavsströmmen, därav namnet.

Vilda Humboldtpingviner tillbringar större delen av året ute till havs. Favoritfödan är sardiner, sill och annan småfisk. Pingvinerna är klumpiga på land men utmärkta simmare. Vid jakt kan de simma i 12 km/h, och dyka ända ner till 150 meters djup.

Humboldtpingviner är sociala djur som föredrar att göra det mesta tillsammans. Därför häckar de i stora kolonier. Dessutom är de sin partner trogen hela livet. Föräldrarna delar på vardagssysslorna och turas om att ruva äggen och mata ungarna. Efter några månader är ungarna redo att klara sig på egen hand och sticker ut till havs.

För 100 år sen fanns någon miljon Humboldtpingviner, idag är de inte ens 10 000. Som vanligt är det människan som är huvudorsak till den drastiska minskningen. I djurparker världen över finns i dag ett par tusen.

Här i Slottsskogen har vi haft Humboldtpingviner sen 1960-talet. Eftersom Humboldtpingvinen är hotad i naturen har Slottsskogen valt att ha kvar dem i djurparken, trots inriktningen mot nordiska djur.

Fakta om Humboldtpingvinen

Utbredning: Sydamerikas västkust

Antal ägg: vanligen 2 stycken

Ruvningstid: 39 dygn

Kroppslängd: 65 cm

Vikt: 4-5 kg

Livslängd: drygt 20 år. I djurparker över 30 år.