Foto: Peter Svenson

Dovhjort

Dovhjorten kom till Sverige och Slottsskogen redan på 1500-talet. Slottsskogen var då jaktmarker för gamla Älvsborgs slott och dovhjorten importerades från Asien för att användas vid kunglig jakt.

Dovhjorten är ett flockdjur som gillar öppna marker och parklandskap. Den är smidig att hålla eftersom den inte gärna ger sig av från hemmamarkerna. Dovhjorten är inte heller särskilt aggressiv. Den är en utpräglad gräsätare men tycker också om klöver, fräscha löv, ekollon med mera.

Dovhjortens päls kan ha många olika färgvarianter, men vanligast är en ljusbrun sommarpäls med vita prickar och vit buk. På vintern är pälsen oftast mörkt gråbrun och vissa dovhjortar är svartbruna året runt. Ett kännetecken är den ganska långa svansen, som har svart ovansida och ljus undersida.

Dovhjorten ser bättre än andra nordiska hjortdjur, men inte lika bra som människan. Det är hanhjorten som får horn. Han fäller och får nya horn varje år. Hornen anses vara finast vid 8-12 års ålder. Dovhjortens brunstläte påminner om en snarkning.

Fakta om dovhjort

Utbredning: dovhjort lever oftast i parker och inhägnade områden men det finns också vilda dovhjortar i södra Sverige.

Antal ungar: 1 kalv per kull, föds i juni-juli

Brunsttid: oktober-november

Kroppslängd: 130-150 cm

Mankhöjd: 75-110 cm (hanen är högre än honan)

Vikt: hane 80-120 kg, hona 50-65 kg

Livslängd: 15-20 år