Brunråtta och tamråtta
Du hittar Slottsskogens råttor i Fågelhuset.
Våra vilda och tama följeslagare
Tamråttan härstammar från den vilda brunråttan. Brunråttan kom till Sverige från Asien på 1700-talet och är idag en mycket vanlig art och har också blivit ett populärt tamdjur.
Råttor har alltid följt i människans spår och har ofta klassats som skadedjur eftersom de kan förstöra människans egendom och sprida sjukdomar. Men redan på 1800-talet började vi människor också hålla råttor som husdjur. Den vilda varianten anses fortfarande kunna orsaka skada medan den tama varianten är ett allt vanligare husdjur.
Nattaktiv allätare
Råttor är mest aktiva på natten men ses också dagtid. Både vilda och tama råttor är allätare. Precis som möss och sorkar hör de till gruppen gnagare, som har en gulfärgad stark emalj på tändernas framsida som gör att de gnager effektivt.
Råttor kan prata med varandra med hjälp av en mängd olika ljud. De har mycket bra luktsinne och är skickliga på att hoppa, klättra och gräva. De kan även simma – till och med under vattnet.
Har erövrat världen
Brunråttan har sitt ursprung i Asien men har med hjälp av människor spridit sig till nästan hela världen. I Sverige finns den i hela landet förutom längst norrut.
Brunråttan är en anpassningsbar art som förökar sig snabbt och den klassas som livskraftig. Den har förmåga att tränga undan andra arter. Innan brunråttan kom till Skandinavien fanns en annan art här – svartråttan. Den trängdes undan av brunråttan på de flesta ställen. I Sverige anses svartråttan vara utrotad sedan början av 1900-talet och det finns mycket få svartråttor kvar i resten av Europa.
Fakta
Föda: Växter, frukt, ägg, smådjur
Antal ungar: Flera kullar per år med 1–15 ungar i varje
Längd: Upp till 40 cm inklusive svansen
Vikt: Upp till 600 gram
Livslängd: Upp till 3 år