Värdefulla ekar
I Slottsskogen är ekarna några av parkens mest värdefulla skatter. En femtedel av parkens träd är ekar och står som symboler för både parkens historia och biologiska mångfald. Över 1500 arter är beroende av eken, vilket gör den till en ovärderlig del av vårt ekosystem.
Så gamla är ekarna i parken
Visste du att det finns träd i parken som är över 300 år? Och att det största trädet är 568 cm i omkrets? Bland de över 300 skyddsvärda träden i parken är omkring 100 träd särskilt unika och extra skyddsvärda. Som en del i Slottsskogens 150-årsjubileum och för att hylla dessa majestätiska träd har vi låtit åldersbestämma några av de äldsta ekarna i Slottsskogen. Vissa träd kan vara så gamla som 300 år – en imponerande tidsrymd som sträcker sig långt bak i parkens historia.
Besök parkens mest värdefulla träd
Välkommen att ta en tur genom parken för att uppleva några av Slottsskogens äldsta ekar. Följ kartan för att besöka alla träden och hitta din favorit. Varje träd är markerad med en skylt på plats, för att du lätt ska kunna hitta det.
Se kartan i större format (pdf).
Träd viktigare ju äldre de blir
Träd är viktiga på många sätt, inte minst i storstäder. De renar luften och producerar syre, svalkar luften på varma sommardagar, stoppar kalla vindar på vintern och minskar risken för översvämningar. Dessutom lagrar de koldioxid, vilket bidrar till att mildra klimatförändringarna. Dessa så kallade ekosystemtjänsterna blir fler ju äldre och större trädet blir.
Flera av träden i Slottsskogen är så kallade jätteträd, vilket definieras i Sverige som träd med en omkrets på mer än 314 cm vid höjden 130 cm. Jätteträd är en av de absolut mest skyddsvärda livsmiljöerna för hotade och missgynnade arter. En stor del av de lavar, svampar, insekter, fåglar och fladdermöss som lever i eller vid gamla träd finns med på listan över utrotningshotade arter. Flera hundra år gamla träd samt stammar med håligheter anses viktiga för biologisk mångfald, där artrikedomen ökar med stigande ålder. Antalet gamla och grova träd minskar och återfinns numera oftast i parker. Göteborgs Stad har därför ett viktigt uppdrag att bevara dessa träd.