Foto: M K

Natur och djurliv


Slottsskogen är en naturskön park med slingrande gångvägar upp för tre höjder. Här finns både anlagd park och naturlig skog, vilket syns i Slottsskogens rika djurliv, även utanför djurparkens hägn.

Höjder med utsikt

I Slottsskogen finns flera utsiktsplatser där du kan se olika delar av Göteborg. De är utmärkta i den karta som finns på skyltar i parken och i den folder som finns om parken.

Vild natur och planterade träd

För många är Slottsskogen synonymt med välklippta gräsmattor och asfalterade gångstråk. Men faktum är att den största delen av Slottsskogen består av naturmark. Den varierade miljön som parken utgör med skog, öppna platser och skogsbryn däremellan är mycket värdefull för den biologiska mångfalden. I skogspartierna kan du ströva omkring på stigar bland inhemska träd som lind, bok, lönn och olika sorters ek. Vissa träd är upp mot 300 år gamla. På marken och som stubbar finns också mycket död ved där sällsynta svampar, insekter och andra ryggradslösa djur trivs bra. Slottsskogen trädbestånd bedöms vara av nationellt intresse gällande vedsvampar och Slottsskogens lövträd är den enda bestånd utöver ett till område i Göteborg som klassas som högsta klassen ädellövskog.

Kinesisk Sekovja i Rhododendrondalen  och ståtliga serbiska granar nedanför Björngårdsvillan är exempel på mer exotiska träd som planterats i parken. Azaleor är också växter som inte växer naturligt i Sverige, men har blivit ett kännetecken för Slottsskogen genom den lummiga Azaleadalen. Den blommar vanligtvis från slutet av maj eller början av juni under cirka två till tre veckor framåt. Blomningstiden varierar något från år till år beroende på vädret.

Det vilda djurlivet

Efter ett besök i djurparken hos kronhjort och älg kan du få se en flock av parkens vilda rådjur. I parken finns också ett rikt fågelliv med koltrastar, ringduvor och en och annan kattuggla.

De många dammarna lockar till sig vattenfåglar av alla möjliga arter, eftersom att många flyttfåglar från andra länder rastar här när de emigrerar. Det finns många vattendrag i Slottsskogen där grodor och sällsynta salamandrar trivs.

Förflyttar du dig lite närmre marken kan du bekanta dig med insektsfaunan och besöker du parken efter solens nedgång kanske du får uppleva någon av de fladdermusarter som lever här.