Foto: Peter Svenson

Om parken


I över hundra år har Slottsskogen varit en park dit göteborgare sökt sig för avkoppling, umgänge, motion och olika evenemang. Här finns något för alla - stora gräsmattor för picknick, rekreation och lek, djurpark med inriktning på tama och vilda nordiska djur, lekplatser, kulturhistoriska byggnader, serveringar och olika aktiviteter, vild natur och promenadstråk.

Många platser att besöka och mötas på

I Slottsskogen finns många platser att besöka och träffas på. Gräsmattan mellan Björngårdsvillan och gamla polisvakten kallas för Stora mattan och är en populär plats att träffas på för picknick, umgänge och kanske lite bollspel. I Slottsskogens västra delar fyller den stora gräsmattan vid beachvolleyplanerna samma funktion. Den kallas för Azaleamattan, efter Azaleadalen som ligger en bit nordöst om den stora gräsmattan. I Azaleadalen finns en lummig "minipark" med inplanterade azaleor. I maj-juni blommar azaleorna och Azaleadalen kläds då i en färgsprakande blomsterprakt. Väl värt ett besök.

Slottsskogens fruktlund är också värd ett besök. Här växer olika fruktträd, med frukt som du kan plocka med dig för privat bruk. På sommaren finns här bär av olika sorter att plocka och stoppa i munnen. Det finns även sittplatser där du kan slå dig ner och njuta av humlornas surr, lite medhavd fika eller en bok. I fruktlunden kan du också kika på honungsbina i arbete i visningskupan under sommarsäsongen. För dig som vill lära dig mer om humlor och andra pollinatörer finns en informationsslinga längs med fruktlundens gångstig.

För barnen lockar kanske ett besök på Slottsskogens lekplatser djurparken eller Barnens zoo. I Slottsskogen finns även Göteborgs naturhistoriska museum och Slottsskogsobservatoriet, för de som vill lära sig lite om forntida djur eller vår stjärnhimmel. Dessutom ligger Göteborgs botaniska trädgård i anslutning till Slottsskogen.

Om du inte har med dig din picknick, finns det flera serveringar i Slottsskogen.

Gott om evenemang och aktiviteter

Om du söker aktivitet sjuder Slottsskogen av olika evenemang under de varmare årstiderna, såväl sportevenemang som musik och teater. Det finns frisbeegolf, äventyrsgolf en beachvolleyplan, utegym och fullt med ytor för fritt valda aktiviteter.

Är du historiskt intresserad så finns det landskapsstugor i Slottsskogen där du kan ta del av hur man bodde förr i tiden i olika delar av Sverige. Det finns även en gammal Polisvaktstuga bevarad och en del mindre hus i parken. Friluftskyrka finns också som används för gudstjänster under bar himmel, på sommaren.

Kuperad terräng

Slottsskogen har tre höjder, dit många av de slingrande gångstigarna går. Det finns en del utsiktspunkter i Slottsskogen, som är utmärkta på kartan. Om du har svårt att ta dig fram i backig terräng kan det vara bra att undvika dessa gångvägar. Det finns gott om fina gångvägar i flackare terräng också, framförallt i parkens östra och västra delar.

Slottsskogens utvecklingsplan och handlingsplan

Slottsskogen har en politiskt beslutad utvecklingsplan och i denna formuleras fyra mål för Slottsskogen. De tre första är kopplade till parken som fysisk plats och berör dess kulturhistoriska värden, naturvärden och hur utformningen kan stödja ett rikt parkliv. Det fjärde målet berör parkens innehåll med de aktiviteter och evenemang som äger rum i parken samt kontakten med parkens användare.

Handlingsplanen är för förvaltningens arbete och är en fördjupning och förtydligande av målen. Den innehåller också förslag till hur dessa kan utvecklas för att bidra till mål och delmål.

Ta del av Slottsskogens utvecklingsplan och handlingsplan (pdf, 16 MB)