Detalj på naturleken, foto: Peter Svenson

Lekplatser

I Slottsskogen finns det många platser att leka på. Såväl i den vilda naturen och de vidsträckta gräsmattorna, som på någon av lekplatserna. Naturlekplatsen och barfotaslingan i Azaleadalen och lekplatsen Plikta är populära besöksmål för såväl stora som små barn.

Naturleken

naturleken kan barn leka, upptäcka och lära sig mer om vår natur. Lekplatsen är byggd för att passa in i naturen runt omkring, både vad det gäller lekredskap och materialval som själva formen på lekplatsen. Lekplatsen är uppbyggd som en äventyrlig skogsstig. Längs vägen träffar du bland annat på olika djur och insekter, både som lekredskap och som små skyltar med information på svenska om djuren och deras värld. Naturleken ligger mellan Barfotaslingan och Café Azalea, som ligger i korsningen Säldammsbacken-Vedbacken.

Barfotaslingan

Barfotaslingan är en 300 meter lång sinnesslinga med flera olika slags markunderlag. Ta av dig skorna och strumporna och känn efter hur varje steg känns på de olika underlagen. Ibland känner vi tydligare om vi blundar, så prova gärna det. Det finns ett repräcke att hålla sig i om du tycker att det känns ostadigt. Barfotaslingan ligger innanför naturleken, där finns skyltar på plats med karta och beskrivning.

Plikta, foto: Peter Svenson

Lekplatsen Plikta

Plikta är Göteborgs första utflyktslekplats - en spännande, fantasifull miljö som lockar både gammal och ung till lek, rörelse och möten. På Plikta finns personal på plats, nästan varje dag, året runt (se mer information nedan).

Lekplatsen är en av Göteborgs största, med fantasifulla lekredskap, plats för picknick, träning och grillar med mera. Många av lekredskapen går att använda av personer med fysisk funktionsnedsättning och även underlagen är tillgänglighetsanpassade. Här finns även utegym, boulebana, pingisbord och schackbräde.

Du kan läsa mer om Pliktas lekredskap i enhetskatalogen här på Göteborgs Stads webbplats och i appen Lekplatsen.
Plikta på goteborg.se
Lekplatsappen.se

Plikta Aktivitetspark

Plikta Aktivitetspark är den bemannade verksamheten på Plikta lekplats. Personalen är behjälplig med frågor, lånar ut cyklar, spel och lekredskap samt ordnar fritidsaktiviteter för barn och ungdomar i åldrarna 9–14 år.  

Aktivitetsparkens öppettider: 

Huset på Plikta är från och med 1 oktober öppet och bemannad. Detta sker under följande tider: 

  • måndag - lördag klockan 10.00-17.00  
  • onsdagar kl. 12.00-17.00 

På Plikta kan du låna lekredskap eller delta på någon aktivitet som sker på dagen. Lekredskap plockas in kl 16.30. 

Beakta att utrymmena i huset är små och därför hänvisas toalettbesök främst till toaletterna som finns ute i parken. 
Var och en bör vara uppmärksam på symtom på covid-19. Om du misstänker att du har covid-19 bör du stanna hemma och undvika kontakter med andra människor.

Plikta Aktivitetsparks öppna fritidsverksamhet  

Plikta Aktivitetspark har också en öppen fritidsverksamhet som erbjuder roliga och utvecklande aktiviteter och kurser varje vardag efter skolan och under lov. Aktiviteterna sker i anslutning till huset på Plikta, både ute och inomhus, och formas efter besökarnas idéer och önskemål. Målgruppen för fritidsverksamheten är barn och unga mellan 9–14 år.  

Det är alltid gratis att delta och du behöver oftast inte anmäla dig i förväg, undantaget kurser. 

Öppettider för fritidsverksamheten är: 

  • måndag, torsdag, fredag klockan 14.00-16.30  
  • tisdag och onsdag klockan 14.00-18.30 

Schema för aktiviteter och kurser annonseras på anslagstavlan i anslutning till Pliktahuset, på instagram och facebook under Plikta aktivitetspark, samt vid skollov även på  Göteborgs Stads kalendarium.

Grillar 

Det finns flera grillar på Plikta. Grillen i grillhuset är under tak och tillhör aktivitetsparkens verksamhet. Du som besökare får gärna använda dem när som helst. Tänk då på att du själv ansvarar för grillen och måste ta med dig egen kol och tändvätska. 

Idéer och önskemål 

Har du några synpunkter, önskemål eller förslag på aktiviteter eller kurser? Prata med personalen på Plikta Aktivitetspark, skicka e-post eller lämna din idé i förslagslådan! 


E-post: plikta@socialcentrum.goteborg.se
Telefon: 031 - 365 80 14, eller 031 - 365 80 03

Följ Plikta aktivitetspark på sociala medier

Plikta aktivitetspark finns på Facebook. Tryck på "gilla" för att ta del av dagliga uppdateringar om vad som händer på lekplatsen!
Länk till parklekens facebooksida

Du kan också följa oss på Instagram.

Länkarna öppnas i nytt fönster.