Svensk gul anka

I Sverige har vi haft ankor som tamdjur i ungefär 500 år. Svensk gul anka är en ras som utvecklades under tidigt 1900-tal. Den blev snabbt populär eftersom den lägger många ägg.

Gul anka avlades från blå anka

Alla tamankor – förutom myskanden – härstammar från gräsänder som tämjdes för ett par tusen år sedan. Svensk gul anka blev en egen ras på 1920-talet. Den avlades fram från några gula hanar av lantrasen svensk blå anka. Bland svenska raser finns utöver gul anka och blå anka också blekingeanka och svensk myskanka.

Flera olika gula nyanser

Fjäderfärgen kan variera från gulbrun till gulvit. Honorna har ungefär samma färg över hela kroppen medan hanarna kan ha mörkare hals och huvud. Näbben är ljust grönaktig, den går mer åt gult på hanen och är mörkare på honan. Benen är oftast orange.

Anka, andrik och älling

Ankfamiljen består av en ankhona som kallas anka, en hane som kallas andrik och deras små ungar – ällingar. Ankan ruvar äggen och andriken hjälper till med att vakta honan och boet. När ällingarna är kläckta får honan ta hand om dem själv. Ällingarna kan både gå och simma så fort de kläckts ur äggen och de ligger inte kvar i boet utan följer sin mamma för att söka mat.

Mat på land och vatten

Ankor simmar bra och söker föda i vatten. De doppar huvud och hals i vattnet för att komma åt maten. Även om de simmar bra söker de lika ofta sin föda på land. Tillgången på vatten är inte bara viktig för att söka föda utan även parningen sker i vattnet. Dessutom är ankorna säkrare mot räv och andra rovdjur så länge de är i vattnet.

Snabbfakta

Föda: Växter och småkryp
Vikt: 2,5–3,5 kg
Ungar: Upp till 200 ägg per år
Livslängd: Upp till 20 år, sällan mer än 10

Här finns den gula ankan 

Ankan hålls som tamdjur i många länder. De svenska ankraserna finns nästan uteslutande i Sverige. 

Lantrasen gul anka riskerar att försvinna

Räddad i sista stund

Precis som många andra gamla svenska raser minskade gul anka när andra, mer produktiva, raser prioriterades. Dessutom minskade populariteten för anka som tamdjur. I slutet av 1900-talet trodde man att gul anka helt försvunnit, men en flock hittades i Skåne. Från denna grupp av djur har rasen kunnat bevaras.

Bevaras i genbank

Tack vare engagerade djurhållare med ett medvetet bevarandearbete finns gul anka kvar idag. Men rasen är hotad – totalt finns bara några hundra djur. Att rasen och dess egenskaper fortlever säkerställs genom en så kallad genbank. Djur utan genbanksintyg får inte användas i avel. Slottsskogens ankor är en del av denna genbank.

Miljömål som lovar bevara

Att gamla inhemska raser försvinner är vanligt även i andra länder. I vårt land har 15 nationella miljömål tagits fram för att säkra en god framtid. I ett av miljömålen – ”Ett rikt odlingslandskap” – anges att Sverige långsiktigt ska säkerställa bevarandet av inhemska husdjursraser.

Varför är det viktigt att olika raser bevaras?

Ju fler raser med olika egenskaper desto bättre rustade är vi att möta förändringar och utmaningar i framtiden. Då minskar risken för exempelvis allvarlig smittspridning eller total utslagning om miljön förändras.

Gör en försvunnen ras någon skillnad? Ingen vet säkert. Däremot vet vi med säkerhet att variation och mångfald är en förutsättning för stabila ekosystem. Stabila ekosystem är i sin tur en förutsättning för en hållbar framtid.