Foto: Peter Svenson

Skogsren

Skogsrenen är släkt med andra hjortdjur som älg och kronhjort. Ren är det enda hjortdjuret där både honor och hanar har horn.

Inga vilda renar i Sverige

Skogsrenen (Rangifer tarandus fennicus) utrotades från Sverige i slutet på 1800-talet på grund av jakt. De enda renar som idag finns i Sverige är en tam variant av fjällrenen som ägs framför allt av renskötande samer. Skogsrenen finns närmast i Finland och nordvästra Ryssland.

Större än tamrenen

Skogsrenen är större än tamrenen och har längre ben. De har också mer upprättstående horn som gör det lättare att ta sig fram mellan träden. Hanen har större horn än honan. Båda tappar hornen varje år: hanarna på vintern efter brunsten och honorna på våren efter kalvning.

Klickkontakt inom gruppen

Skogsrenen lever i grupp, men under delar av året går fullvuxna hanar för sig själva innan de ansluter till honornas grupper i parningstid. När renen går hörs ett klickande ljud. Det är en sena vid klövarna som glider över ett benutskott som orsakar ljudet. Ingen vet säkert, men kanske hjälper ljudet renarna att hålla ihop gruppen när det är dålig sikt på grund av dimma, snö och mörker.

Älskar lavar

Renar äter gräs, örter, skott och svampar. På vintern äter de framför allt lavar och bärris som de hittar under snön. De kan lukta sig fram till maten även om den är täckt av ett tjockt snötäcke. Renar brukar också äta hänglav från träd.

Snabbfakta

Föda: Gräs, örter, blad, lavar, bärris
Vikt: Upp till 180 kg
Mankhöjd: Upp till 140 cm
Parningstid: Höst
Ungar: 1 kalv som föds i maj
Livslängd: Upp till 20 år

Här finns skogsrenen

Underarten Rangifer tarandus fennicus utbredningsområde har krympt och idag finns den i Finland och nordvästra Ryssland.

Vilda renar finns inte längre i svenska skogar

Vandrade hit efter istiden

Skogsren har funnits i Sverige under tusentals år. En utbredd jakt på skogsrenen gjorde dock att den till slut utrotades. Idag finns arten i ryska delar av Karelen och har återetablerats i Finland. Skogsren förökar sig långsamt och klassas som hotad.

Bevarande för framtiden

I Finland var skogsrenen utdöd, precis som i Sverige, men har återetablerats. Renar har vandrat in från Ryssland och stammen har även aktivt förstärkts. Det har skett med hjälp av djur från djurparker som är med i Europeiska djurparksföreningens bevarandeprojekt för arten. Slottsskogens renar är en del av detta projekt.

Människor orsakar hot

Djurparkerna arbetar för bevarande på flera olika sätt. Det kan handla om utsättning av djur i det vilda eller om att öka kunskap och väcka engagemang. Att öka kunskap om artens hot – och vad som behövs för att minska hoten – är viktigt eftersom hoten ofta beror på oss människor.

Hot mot skogsren utanför Sverige

Konventionellt skogsbruk

Bristen på naturskogar med stor biologisk mångfald gör att tillgången på föda (till exempel lavar) minskar.

Minskat livsutrymme

Bland annat på grund av utbredning av jordbruk, torrläggning av våtmarker och utbyggnad av vindkraft.

Klimatförändringar

Vintervädret varierar mellan kallt och varmt och en isskorpa bildas på marken. Renarna kommer då inte åt lavarna som är viktig vinterföda.

Jakt

Människans jakt men även rovdjurens.