Kronhjort
Kronhjorten (Cervus elaphus) är släkt med andra hjortdjur, såsom älg och dovhjort. Kronhjortens bröl är ett av de nordiska markernas mäktigaste läten.
Ståtligt djur med imponerande krona
Kronhjort är ett stort hjortdjur, bara älgen är större. Under sommaren är kronhjortens päls ofta rödbrun, medan den är mer gråbrun på vintern. Till skillnad från dovhjortens svarta svans är kronhjortens beige. Det är endast handjuren som har horn. De färdigutvecklade hornen består av en pampig krona med 10–18 taggar.
Det mäktiga lätet
Under höstens parningssäsong försöker handjuren med hjälp av sitt brölande samla ihop en större flock honor som försvaras mot andra hanar. Det kraftiga brölet hörs på långt håll. Det lockar inte bara hindar utan fungerar också som en styrkedemonstration. Även hornen kommer till användning vid styrkemätningar mellan hanar. Inför brunsten sväller också hanarnas hals och får en långhårig mörkbrun man.
Vuxna honor lever i flock
Utanför parningssäsongen rör sig närbesläktade honor i små grupper tillsammans med kalvar och fjolårskalvar medan hanar ofta går ensamma. Kalvarna är, precis som hos många andra hjortdjur, bruna med vita prickar sina första levnadsmånader. De första dygnen ligger kalven till största delen gömd och besöks bara av honan för att få mjölk, tvättas och flyttas till ny plats. Vid någon veckas ålder börjar kalven följa honan det mesta av tiden.
Gillar att bada
Kronhjortar är mycket anpassningsbara men trivs bäst där det finns en blandning av lövskog och öppna marker, gärna i närhet till vatten eftersom de tycker om att bada. De lägger sig gärna i en blöt svacka för att svalka sig i lera, vilket de även har möjlighet att göra här i parken.
Snabbfakta
Föda: Örter, gräs, skott, knoppar, bark och även grödor
Vikt: Upp till 250 kg
Mankhöjd: Upp till 150 cm
Parningstid: Höst
Ungar: Normalt 1 kalv som föds i maj–juni
Livslängd: Upp till 20 år
Unik underart av kronhjort hotad
Kronhjorten utrotades nästan
Kronhjorten har funnits i Sverige sedan istiden men beståndet minskade under 1700- och 1800-talet på grund av jakt, krympande livsmiljöer och konkurrens med betande tamdjur. Till sist fanns bara ett 50-tal djur kvar i Skåne.
Sverige har världsunika kronhjortar
Denna lilla spillra som blev kvar i Skåne utgör grunden till en idag världsunik underart av kronhjort som finns i södra Skåne och på Halle- och Hunneberg. De är de enda djuren av Cervus elaphus elaphus i hela världen som undgått att bli uppblandade med andra underarter. Dessa små grupper är klassade som hotade.
Risk för uppblandning
Eftersom arten förökar och sprider sig långsamt och handjuren mognar sent kan en felaktigt riktad jakt få negativa konsekvenser för dessa hotade grupper. Men det största hotet för underarten är risken för blandning med kronhjortar av annan härstamning.
Var går gränsen?
Gör en försvunnen underart någon skillnad? Ingen vet säkert. Däremot vet vi med säkerhet att variation och mångfald är en förutsättning för stabila ekosystem. Stabila ekosystem är i sin tur en förutsättning för en hållbar framtid.
Variation för överlevnad
Det är viktigt att det finns en variation av arter och livsmiljöer. Det är också viktigt att det finns en genetisk variation inom varje art. Ju mer lika alla individer i en art är varandra desto mer ökar risken för total utslagning vid nya sjukdomar eller andra förändringar i miljön.