Foto: Peter Svenson

Gotlandskanin

Gotlandskaninen är, trots sitt namn, inte nå­gon ursprunglig gotländsk kaninras. I stället syftar namnet på ättlingarna till de sista av de gamla svenska lantkaninerna, som man på 1960-talet hittade och lyckades rädda just på Gotland.

Lantras med lång historia

Den tama kaninen härstammar från vilda kaniner, men har hållits som tamdjur i Sverige åtminstone från 1500-talet. Gotlandskaninen är en gammal svensk ras som var vanlig förr men som numera är hotad.

Idag är kaniner populära sällskapsdjur men förr höll man dem mest för köttets och pälsens skull. Ofta levde de i ladugården och åt av det foder som korna spillde ner på golvet. På så vis blev kaniner ett resurssnålt sätt att få mer kött.

Nyfikna och tåliga

Gotlandskaninen har upprättstående öron och kort päls. Inom rasen finns många olika färger och kaninerna kan vara både enfärgade och flerfärgade. De är livliga och nyfikna och visar ofta stort intresse för sin omgivning. Gotlandskaniner är tåliga och härdiga och klarar sig på lite foder. De är också väl anpassade till kyla.

Under slutet av 1800-talet blev kaninraser som kunde ge mer kött och päls mer populära. De gamla svenska raserna blev då ovanliga och flera försvann helt. Gotlandskaninen är en tre lantraser som finns kvar och klassas som hotad.

För att bevara rasen gotlandskanin sker kontrollerad avel i en så kallad genbank. Slottsskogens kaniner är en del av denna genbank.

Varför är det viktigt att olika raser bevaras?

Ju fler raser med olika egenskaper desto bättre rustade är vi att möta förändringar och utmaningar i framtiden. Då minskar risken för exempelvis allvarlig smittspridning eller total utslagning om miljön förändras.

Gör en försvunnen ras någon skillnad?

Spelar det någon roll om en ras eller art försvinner? Det finns ju många andra. Ingen vet säkert exakt vilka raser och arter som blir avgörande i framtiden. Däremot vet vi med säkerhet att variation och mångfald är en förutsättning för stabila ekosystem. Stabila ekosystem är i sin tur en förutsättning för en hållbar framtid.

Av de 7 745 kända husdjursraser som finns i världen hotas cirka en fjärdedel av utrotning. Sverige har, liksom alla andra länder, ett internationellt åtagande att bevara våra gamla inhemska husdjursraser och deras speciella egenskaper för framtiden.

Fakta

Föda: Gräs, örter, kvistar
Antal ungar: 4–8 ungar per kull
Vikt: 3–4 kg
Livslängd: Cirka 8 år