Älgtjur

Älg

Älgen kallas ofta för ”Skogens konung”. Benämningen är passande eftersom älgen är Sveriges största djur och eftersom hanarnas horn bildar en krona.

Största hjortdjuret i världen

Älg (Alces alces) är det största nu levande hjortdjuret i världen. Svenska älgar kan väga upp till 550 kilo, men i andra delar av världen kan de väga betydligt mer än så. Älgens färg beskrivs ofta som brun, men pälsfärgen varierar från mörkbrun till ljust brun eller grå. Älgarnas stora öron gör att de har bra hörsel vilket är en anpassning för att upptäcka rovdjur.

Bara tjurarna har horn

Älgtjurar har horn i varierande storlek. Hornen används för att imponera på honor och för att skrämma bort andra tjurar. Stora horn väger mycket och signalerar att tjuren är i bra kondition. När parningstiden är över tappar tjuren hornen, men det växer ut nya horn lagom till nästa säsong.

Lever oftast ensamma

Älgar lever inte i hjordar men de kan ses i grupp ändå, till exempel när älgkon går tillsammans med sina kalvar eller ibland när älgar som vandrar mellan vinter- och sommarmarker bildar grupper. Under parningsperioden gör också tjurarna sällskap med älgkorna. Älgkon kan nämligen bara befruktas under ett enda dygn så tjuren måste hålla sig nära i väntan på att det är dags.

Storätare och rekordbajsare

Älgar är växtätare och en älg kan äta upp till 30 kilo mat per dag under sommaren. Växter är svårsmälta och mycket av det älgen äter kommer ut igen som spillning. 15 stora högar per dag med bruna kulor är helt normalt för en älg.

Snabbfakta

Föda: Gräs, örter, bärris, löv- och barrträd
Vikt: 200–550 kg i Sverige
Mankhöjd: Upp till 200 cm
Parningstid: September–oktober
Ungar: 1–3 ungar föds i maj–juni
Livslängd: Upp till 25 år

Älgkalv och älgko

Älgen i dåtid, nutid och framtid

Från utdöd till vanlig

År 1789 fick allmogen jakträtten tillbaka och eftersom det var tuffa tider resulterade det i en så hård jakt på älg att den i slutet av 1800-talet nästan var helt utrotad i Sverige. Stammen repade sig först sakta, men sedan följde en snabb ökning. Idag finns färre älgar igen, runt 250 000, men Sverige har fortfarande en av de tätaste älgstammarna i världen.

Brist på bärris ger magrare älgar och betesskador

På grund av klimatförändringar och ett skogsbruk som gynnat gran har bärrisets utbredning i Sverige minskat. Bristen på bärris bedöms vara en av anledningarna till att både älgkor och kalvar blir allt magrare och mindre. När bärriset inte räcker till söker sig älgarna till tallskog för att äta. Det orsakar konflikt med skogsägare som, för att undvika betesskador på tall, istället planterar gran. Den tall som finns kvar blir då ännu mer utsatta för älgarnas betning.

Jakten påverkar älgstammens storlek

72–93 % av de älgar som dör skjuts under jakten. Jakten har därmed stor betydelse för älgarnas antal i Sverige. Andra dödsorsaker är trafik, rovdjur och naturliga orsaker.

En skogsskötsel med mer lövträd, buskar, ris och örter skulle ge en starkare älgstam med färre skador på träden från betande djur. Både växter, djur, skogsägare och jägare skulle alltså få det bättre med mer växtvariation.