Valen på Plikta. Foto: Park- och naturförvaltningen

Ny val på Plikta till påsk

Publicerad 17 september 2021

I helgen brandskadades valen på Pliktas lekplats i Slottsskogen. Men nu är det bestämt att en ny val kommer att komma på plats lagom till påsk 2022.

Lekvalen, med bland annat rutschkana och klättervägg, har varit ett populärt utflyktsmål bland barnfamiljer i Göteborg sedan den uppfördes för första gången för tio år sen. Valen är inte bara viktig för leken på Plikta utan även för hela staden och bilden av Slottsskogen. Därför är det självklart att det ska finnas en val på Plikta även i fortsättningen.

Samma tillverkare och liknande modell

Den nya valen kommer att ha liknande lekegenskaper och utseende som tidigare, med inspiration av Malmska valen på Naturhistoriska museet. Valen kommer att levereras av samma danska tillverkare som gjort den tidigare valen.

Under våren 2022 beräknas den nya valen vara på plats på Plikta. Det betyder att barnen åter kan leka på blåvalen lagom till påsk, men ett exakt datum går inte att säga ännu.

Slottsskogen kommer nu tillsammans med tillverkaren gå igenom mer i detalj hur valen ska se ut och vad vi kan göra för att få den mer tålig i framtiden.

Plikta är öppet som vanligt och tillgänglig för lek i väntan på den nya valen. Förutom Plikta finns det fyra andra utflyktslekplatser i Göteborg, som barn och föräldrar kan testa att besöka.