Vill du bidra till forskningen om sälar och gillar att vistas längs kusten?

Publicerad 6 maj 2025

Göteborgs universitet startar en utbildning och nätverk för sälobservatörer – och Slottsskogen medverkar i samarbetet.

Slottsskogens djurpark deltar i samarbetet

Projektet är ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Slottsskogens djurpark, Statens veterinärmedicinska anstalt och Naturhistoriska riksmuseet. Målet är att öka kunskapen om sälars hälsa och ekologi genom att engagera allmänheten i rapportering av sjuka, skadade eller döda sälar. Rapporteringen fungerar som ett tidigt varningssystem för förändringar i sälbeståndet.

Idén med nätverket föddes förra året när sälforskarna på Göteborgs universitet uppmanade allmänheten att ta en sälfie – alltså att skicka in bilder på friska sälar – vilket är ett projekt som djurparken också varit involverad i. Prkens sälar har hjälpt till att utveckla själva metoden för fotoigenkänning och uppmanar besökare att skicka in sina foton. Responsen var stor och hittills har projektet Sälfie-ID fått in över 600 bilder som nu analyseras med hjälp av fotoigenkänning och kommer bidra till ökad kunskap om sälar. 

Nu utökas samverkan i form av sälobservatörnätverken - vilket blir en del i djurparkens långsiktiga arbete med bevarande, forskning och utbildning för att främja biologisk mångfald.

Foto: Ange Daire Carroll

Foto: Daire Carroll

Utbildning för dig som vill bidra

För att bli sälobservatör deltar man i en kostnadsfri utbildning som hålls av forskare vid Göteborgs universitet. Kursen tar 1,5 timme och ges både digitalt och på plats i Göteborg. Efter utbildningen får deltagarna ett certifikat och blir en del av ett nytt nätverk av sälobservatörer längs kusten.

Kursen ger grundläggande kunskap om sälars ekologi och hur man kan observera sälar på ett sätt som inte stör dem. Deltagarna lär sig också hur man rapporterar sjuka eller strandade djur.

Första tillfället 26 maj

Första utbildningstillfället är den 26 maj klockan 18.30–20.00 och hålls på engelska. Ett andra tillfälle planeras till hösten. Alla som är intresserade av sälar och deras roll i ekosystemet är välkomna att delta.

Läs mer och anmäl dig via Göteborgs universitets webbplats:

Hjälp forskarna – bli sälobservatör | Göteborgs universitet