Mat och matsedel

Här finns information om maten som serveras på förskolan. Behöver ditt barn specialkost eller har allergier ska du berätta det för oss i personalen.

Vi vill att maten som vi serverar ska vara god, vällagad och näringsriktig samtidigt som måltiderna ska ingå som en del i det pedagogiska arbetet. 65-75 procent av sitt dagliga energi- och näringsbehov ska vi erbjuda ditt barn om de är på förskolan en heldag.

Dagens måltider

Frukost

Frukost består av smörgås, gröt med mjölk eller fil/yoghurt med flingor eller müsli, bär, frukt eller grönsak.

Lunch

Lunch består av varmrätt, minst två olika sorters grönsaker samt bröd och matfett, mjölk eller vatten som måltidsdryck.

Mellanmål

Mellanmål består av smörgås och mejeriprodukt bär, frukt eller grönsak.

Lunchmenyn planerar vi efter följande mall varje vecka:

  • 1 kötträtt
  • 1 soppa varannan vegetarisk
  • 1 fiskrätt
  • 1 vegetarisk rätt
  • 1 klimatsmart rätt (vegetarisk eller med mindre andel kött eller fisk)

Aktuell meny på din förskola hittar du på dinskolmat.se.

Sockerfri förskola

På förskolan serveras inte söta livsmedel som saft, läsk, glass, bullar, kakor, snacks eller godis. Detta gäller även i förskolans pedagogiska verksamhet.

Behov av specialkost

När barnet ska börja i förskolan får du som är vårdnadshavare en blankett om specialkost tillsammans med information inför förskolestarten. Om ditt barn har behov av specialkost fyller du i blanketten och lämnar den till rektorn på förskolan.

Luftburen allergi ska styrkas med intyg. Intyg behövs inte för nötter eftersom det är nötförbud i alla Göteborgs Stads förskolor.

Du som vårdnadshavare är ansvarig för att meddela förskolan om behovet av specialkost förändras. Finns inte längre behov av specialkost eller om barnet har ändrade behov kontaktar du ansvarig pedagog. 

Om ditt barn byter förskola ska du fylla i en ny specialkostblankett lämna till rektorn på den nya förskolan. 

Här kan du ladda ner blanketten för ansökan om specialkost:

Ansökan om specialkost i förskola

Förbjudet med nötter, jordnötter, mandel och sesam

Det är förbjudet att ta in och att servera nötter, jordnötter, mandel och sesam i skolorna och förskolorna i Göteborg. Förbudet gäller alla lokaler, hela dygnet och alla veckans dagar. Detta för att nötter, jordnötter och sesam kan utlösa svåra och livshotande reaktioner hos den som har allergier. Risken att förväxla nötter med mandel i mald och hackad form är stor, därför gäller förbudet även mandel.

Miljömåltider

Varje år serveras cirka 19 miljoner måltider inom skola, vård och omsorg i Göteborg. Maten har en stor miljöpåverkan och därför är målet att öka andelen miljömåltider som serveras i stadens verksamheter. Miljömåltider