Innergården på vård- och omsorgsboendet. Foto: Cordovan Communication

Om vård- och omsorgsboendet


Om du vill ha många aktiviteter att välja bland och bo i ett levande hus med hög trivselnivå är Sehlstedts perfekt som ditt nya hem.

Nära Backaplan och Wieselgrensplatsen

Sehlstedts ligger i Kvillebäcken nära Björlandavägen. Runt om är det bostadsområden med flerfamiljshus och villor. Det är drygt tio minuters promenad till både köpcentret Backaplan samt torget Wieselgrensplatsen där det finns serviceställen med apotek, mataffärer, frisörer, klädbutiker och mycket mer. 

Ta dig hit

  • Närmaste hållplats är Wieselgrensgatan som ligger fem minuters gångväg från entrén.
  • Där stannar många bussar, bland annat 25, 31 och 35. Åt andra hållet ligger hållplats Swedenborgsplatsen där buss 17 stannar. Dit tar det cirka sex minuter att gå.
  • Närmaste spårvagnshållplats är Vågmästareplatsen som ligger 12 minuters gångväg bort. Där stannar spårvagnarna 5, 6 och 10.
  • Bekvämast är att åka med flexlinjen som har en mötesplats precis utanför huset.
  • Intill entrén finns en besöksparkering för besökare som kommer med bil.

Ett boende där det alltid finns saker att göra

Sehlstedts har enheter för allmän vård och omsorg och för hyresgäster med demenssjukdom. Sammanlagt finns här 100 lägenheter.

Din lägenhet på Sehlstedts är en genomtänkt och lättmöblerad etta på cirka 30 m². Inredningen går i ljusa träfärger. Badrummet är stort och om du vill kan du ha en egen tvättmaskin där. Alla lägenheter har ett kökspentry med diskbänk, kyl och frys. Utsikten är antingen mot någon av innergårdarna, bostadsområdet eller Björlandavägen.

Varje enhet har en gemensam matsal med allrum där det finns soffor och TV. Vissa allrum har också akvarium. Här kan du umgås med grannarna, ta en fika och vara med på aktiviteter. Alla enheter har varsin inglasad balkong där du kan njuta av solen. Inredningen och färgsättningen på Sehlstedts är designad för att underlätta vardagen om du har demens. Till exempel har samtliga våningsplan en egen färg som gör det enklare att hitta hem och alla dörrarna är målade i en vinröd nyans.

I huset finns flera olika lokaler för olika slags aktiviteter, bland annat ett gym och ett ljusrum helt i vitt med sköna fåtöljer och solsängar. Här finns också restaurangen Elias kök som är öppen för allmänheten.

Till boendet hör två innegårdar. Den ena är lite mer vindstilla och där brukar vi ha sommarkafé. Den andra är öppen med gröna växter, bärbuskar och odlingslådor för grönsaker och kryddväxter. Vid sidan av huset finns också en boulebana och ett utegym. Det är lätt att ta sig fram i omgivningarna eftersom marken är plan och gångvägarna asfalterade.

Vård och omsorg hos oss

Dina behov är alltid det som vi utgår från. Vi arbetar utifrån Göteborgs Stads förhållningssätt vilket innebär att vi vet vårt uppdrag och att vi är till för dig, att vi samarbetar på olika sätt och tänker nytt för att ge bästa möjliga stöd och hjälp. När du bestämt dig för att flytta till din nya lägenhet på Sehlstedts kommer vi först hem till dig i ditt nuvarande hem och har ett samtal. Vi går igenom hur dina rutiner ser ut och gör upp en plan så du kan fortsätta leva ditt liv som du vill ha det. Den här planen kallas för genomförandeplan och i den samlas allt som berör din vardag: som när du önskar gå upp på morgonen och hur du vill ha dina frukostägg till vilken slags omsorg du behöver. Du kan alltid vända dig till din kontaktperson om du har frågor eller vill ändra planen. När vi träffas första gången och gör upp din plan är givetvis dina anhöriga välkomna att vara med. 

Under år 2022 kommer Sehlstedts att bli stjärnmärkt utifrån Svenskt Demenscentrums kriterier. En stjärnmärkning delas ut när över 80% av alla medarbetare är utbildade och har grundläggande kunskaper om demenssjukdomar och personcentrerad vård. Att jobba personcentrerat betyder att all vård och omsorg anpassas efter just dina unika behov och förutsättningar. 

Vi jobbar också med att införa en nollvision vilket innebär att det inte ska finnas några låsta dörrar eller andra begränsningsåtgärder på boendet. Målet är att alla som bor här ska kunna röra sig helt fritt mellan våningarna och omgivningarna utanför.

Här på Sehlstedts finns även olika slags välfärdsteknik som du kan ta del av, som den interaktiva projektorn Tovertafel som inspirerar till rörelse och våra avslappningsstolar som gungar rofyllt till lugn musik. Det finns också robotkatter som rör sig och låter när de klappas, kuddar som hjälper dig att koppla av samt musikvästar för träning.

Du får stöd av lyhörda och engagerade medarbetare 

Alla medarbetare på Göteborg Stads vård- och omsorgboenden jobbar efter värdighetsgarantierna. Det betyder bland annat att vi är lyhörda för när och hur du vill få stöd. Så långt som det är möjligt ska du kunna behålla dina egna vanor och själv bestämma hur din vardag ska se ut. 

Medarbetarna lär känna dig och alla andra på boendet. De engagerar sig i din vardag och uppmuntrar till aktiviteter och samtal. Göteborgs Stads vård- och omsorgsboenden har god kunskap och en låg personalomsättning. Du kan känna dig trygg i din lägenhet där du möter kända och kompetenta medarbetare. När nya medarbetare börjar får de en omfattande introduktion om allt från säkerhet och brand till aktiviteter och omsorg.

På Sehlstedts är vi många utbildade undersköterskor och flera har även gått specialistinriktningar på Yrkeshögskolan. Det finns en rik mångfald bland oss medarbetare och tillsammans talar vi närmare 20 olika språk. Det finns ett stort engagemang och hjärtlighet hos personalen som uppskattas av både boende och anhöriga. Flera år i rad har vi legat på tio-i-topp-listan över de vård- och omsorgsboenden i Göteborg som fått högst trivselpoäng av hyresgästerna.

Så jobbar vi med kvalitet

Sehlstedts är ett miljöcertifierat boende där vi jobbar aktivt med återvinning och att minska användandet av engångsprodukter.

När du bor på ett av Göteborg Stads vård- och omsorgsboenden kan du vara trygg med att kvaliteten är hög. Vi genomför regelbundet kontroller och avstämningar för att se till att alla delar av socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen följs. Vi gör undersökningar för att se hur du trivs och jobbar mycket med daglig återkoppling. Hos oss är ditt välbefinnande det viktigaste. Hos oss fortsätter du leva ditt liv som du vill ha det.