Elever lyssnar när deras teaterlärare ger instruktioner under lektion.

Teater

Teater är inriktningen där du får öva på att kommunicera, prata och agera inför folk. Du får en praktisk och kreativ utbildning med teoretisk grund.

Teater- förbereder dig för framtiden

Teaterinriktningen på Schillerska passar dig som är nybörjare och dig som har erfarenhet. Du möter våra välutbildade lärare med lång erfarenhet av teater. Inriktningens olika kurser ger dig bred kunskap om teaterns olika uttrycksformer inom skådespeleri, mask, scenografi, ljud och ljus. Du får öva på att kommunicera, prata och agera inför folk och att använda kroppen som redskap. Du lär dig arbeta med texter och att få feedback på ditt teaterarbete. Många tidigare elever har tagit sig vidare till film-, teater eller tv- produktioner samt varit väl förberedda inför eftergymnasiala teaterutbildningar. Teaterinriktningen förbereder dig för studier på konstnärliga högskolor eller andra studier på universitetsnivå.

Teaterinriktningen har två olika fördjupningar

Teater- teater

Här får du fler fördjupningskurser inom teater, till exempel Sceniskt karaktärsarbete, dramatik och dramaturgi, Scenografi, mask och kostym. Genom de individuella valen (200 poäng) har du möjlighet att öka din högskolebehörighet- exempelvis med matematik.

Teater- med fördjupning samhäll

Med hjälp av Samhällskunskap2, Matematik 2b, Naturkunskap2 och Engelska 7 täcker du in det som krävs för särskild behörighet för ett stort antal utbildningar. Genom att dessutom använda dina 200 poäng individuella val till antingen språk (från åk1) eller matematik 3b får du ännu bredare teoretisk kompetens.

Projekt

Varje läsår avslutas med ett teaterprojekt som framförs inför publik. Sista läsåret är slutproduktionen i fokus och omfattar allt du lärt dig. Här kommer ni i klassen nära varandra.

Antagning

Till teaterinriktningen söker du genom att göra ett färdighetsprov. Tillsammans med andra sökande arbetar du med olika teaterövningar inför skolans teaterlärare, som därefter har ett individuellt samtal med dig. Du får poäng för ditt färdighetsprov som läggs ihop med ditt slutbetyg från årskurs 9.