”Många kan säga hej på franska”

Publicerad 20 september 2019

Solen skiner. Apparna är redo. Det är dags för språkpromenad för niorna på Santosskolan.

Grupperna ropas upp. Eleverna, som alla har moderna språk, blandas på tvärs av språken de läser. En av grupperna har bestämt sig för att ta båten över till Lilla Bommen. När de står och väntar på kajen låser appen upp dagens andra fråga.

- Nu ska vi se. Vad heter båt på franska? Säger Pelle.

Eleverna i gruppen ser på varandra.

- Bateau! Ropar en av de som läser franska.

- Jag tycker det är ett ganska kul sätt att lära sig på, annorlunda än vanlig undervisningen i klassrummen. Vi rör på oss, och lär oss om Göteborg och lite mer om språken. Det känns roligt, säger Viktor.

I språkpromenaden får eleverna svara på olika frågor om Göteborg i en app. Frågorna har sin utgångspunkt i språken som eleverna har på Santosskolan; spanska, engelska 2, franska och tyska. För att få se frågorna behöver de följa en karta, och det är först när de kommer till de olika platserna som frågorna syns i appen.

- Jag tror det är viktigt att man får träffas över språkgränserna på detta sätt. Det höjer respekten för de olika språken, samtidigt som man kan lära av varandra. För oavsett vilket språk eleverna läser kan många till exempel säga hej på franska, och efter språkpromenaden hoppas vi att de kan lite mer, säger Anca Mariana Chimoiu, spanska och engelskalärare på Santosskolan.