Deltagare i Nyckelprojektet har lektion, Foto: Helena Munther

Så ska nyanlända komma närmare arbetsmarknaden


Publicerad 24 augusti 2022

Flera nyanlända är arbetslösa och står utanför arbetsmarknaden. De saknar kunskap om arbetsmarknaden, hur man söker jobb och hur man kan kombinera sina intressen, egenskaper och färdigheter för att hitta yrken de inte visste fanns. Nyckelprojektet ska ge dem just den kunskapen.

— Tidigare har vi gett mycket information till dem. Nu frågar vi dem, vad är viktigt för dig, vad är ditt mål? Vi diskuterar och skapar material så att det blir en utbildning utifrån deras perspektiv, säger Jamila Zamir, samhällsvägledare på Socialförvaltningen Centrum, som har ansvar för gruppen som talar Dari.

Hon berättar att kursen inte bara har handlat om yrken och utbildningar, utan även om att förbättra den digitala kompetensen, till exempel att använda bankid, e-post, använda internet och skriva på dator, vilket många har behov av.

— Vi har testat olika metoder, det är därför det är ett så unikt projekt. Jag tycker bäst om tjänstedesign och motiverande samtal. Det är bra metoder som jag tror kan hjälpa deltagarna närmare arbetsmarknaden, säger Jamila Zamir.

Hon upplever dock att det är en utmaning när deltagarna har så olika bakgrund. Det är svårt att skapa en utbildning på en nivå som fungerar både för analfabeter och för nyanlända som gått grundskola eller har en yrkesutbildning.

— Vår målgrupp är egentligen nyanlända med lägre utbildning. Men vi får även hit analfabeter, säger Jamila Zamir.

Hon tror att Nyckelprojektet gör mest nytta för dem som har en viss grundutbildning.


Text och bild: Helena Munther