
Rätt till arbete
Rätten till arbete är en del av de mänskliga rättigheterna och innebär att du har rätt att arbeta och försörja dig genom ett jobb du själv väljer. Denna rätt innebär också att du inte får bli diskriminerad oavsett vem du är. Göteborgs Stad har arbetsmarknadsinsatser som en viktig del på vägen till det jobb just du vill ha. Flera av dem hittar du här på denna sida.
Mänskliga rättigheter på arbetet
Alla människor har rätt till ett tryggt och rättvist arbete. På jobbet ska ingen bli diskriminerad. Alla ska behandlas lika – oavsett etnicitet, ålder, kön, könsidentitet eller könsuttryck, sexuell läggning, religion eller funktionsnedsättning.
Du har också rätt till en lön du kan leva på, rimlig arbetstid, semester och ledighet och en säker arbetsmiljö.
Du har rätt att säga vad du tycker och vara med i en fackförening.
Dessa rättigheter skyddas av både svensk lag och FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.
Vi kan stärka dig på din väg till arbete
Romano Center erbjuder stöd i form av tillfällen där vi tillsammans arbetar för att du ska komma ut i arbete. Tillfällena planerar vi utifrån just dina behov. Det kan till exempel handla om att vi följer med dig till framtidshubbarna om du behöver hjälp med CV, stöttar dig i kontakt med Arbetsförmedlingen eller visar dig vägen till de tjänster som Göteborgs Stad har att erbjuda. Kontakta oss om du vill ha vårt stöd. Vi finns här för dig!
Stöd från Göteborgs Stad
Du som är arbetssökande eller får socialbidrag via socialtjänsten kan få särskilt stöd av kommunen. Stödet kallas arbetsmarknadsinsatser och kan bestå av vägledning, coachning, praktik, kortare anställningar, arbetsträning eller utbildning. Här kan du läsa mer: Arbetsmarknadsinsatser inom Göteborgs Stad
Du kan också få hjälp från någon av stadens kompetenscentrum med vägledning och kompetenshöjande insatser, som en väg in på arbetsmarknaden. Här kan du läsa mer:
Kompetenscenter Centrum-Väster
Göteborgsjobb
Göteborgsjobb är till för dig som har varit arbetslös länge, är ny i Sverige eller har en intellektuell, neuropsykiatrisk, kognitiv eller psykisk funktionsnedsättning. Det är en tidsbegränsad anställning inom Göteborgs Stad, där du får arbeta samtidigt som du kan få extra stöd för att utvecklas och hitta din väg framåt.
Stöd för dig som är ung
Kommunalt aktivitetsansvar
Du kan få stöd av det kommunala aktivitetsansvaret (KAA) om du är:
- mellan 16–19 år
- folkbokförd i Göteborg
- varken studerar eller har gymnasieexamen
Det betyder att kommunen har ett ansvar att hålla kontakt med dig. Du kan få stöd i att formulera dina framtidsplaner, hitta en meningsfull sysselsättning eller utforska studiemöjligheter. Det är helt frivilligt att delta och du väljer själv hur mycket eller lite stöd du vill ta emot.
Lovjobb och extrajobb
Du som går i årskurs 9 eller gymnasiet kan söka sommarjobb inom Göteborgs Stad. Går du i gymnasiet kan du också söka våra höstlovsjobb och påsklovsjobb. Det finns också extrajobb att söka.
Lediga jobb
Är du intresserad av att arbeta inom Göteborgs Stads olika verksamheter är det bra att hålla koll på de lediga jobb som kommer ut. Du kan också söka till en bemanningsenhet inom förskola och skola, vård, omsorg och boenden. Här kan du läsa mer: Lediga jobb i Göteborgs Stad
Arbetsförmedlingen
Är du arbetslös eller vill byta jobb så behöver du skriva in dig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Här kan du få hjälp att hitta ett jobb som passar dig och få stöd och coachning på vägen mot arbete eller studier: Arbetsförmedlingen
Arbetslöshetsersättning
Du som har blivit av med ditt jobb kan få ekonomisk ersättning, så kallad a-kassa. För att få ersättning måste du vara inskriven hos Arbetsförmedlingen och vara medlem i en a-kassa. Här kan du läsa mer: Ersättning från a-kassa - Arbetsförmedlingen