Från 1885 kunde välartade barn från fattiga familjer i Göteborg få komma ut på landet på skollovskolonier. I arkivet för Föreningen för barnbespisning och skollovskolonier finns många fotografier som visar koloniernas aktiviteter.

Öppet hus på Arkivens dag

Publicerad 1 november 2019

Lördag 9 november firar vi Arkivens dag på Regionarkivet. I Göteborg blir det föredrag, fotoutställning och visningar av arkivmagasinen. I Vänersborg firas Arkivens dag på Fridagymnasiet där Regionarkivet finns på plats. Du kan också gå en tipspromenad till Regionarkivet och delta i visningar.


Detta händer på Regionarkivet i Göteborg

Tid: Lördag 9 november klockan 11-15
Plats: Regionarkivet, Otterhällegatan 5

11.30-12.30 i hörsalen Sommarro, semesterhem för utarbetade husmödrar. Anna-Lena Andersson från Vargön berättar om tanken om semester och några av våra semesterhem i västsverige under åren 1935-1970.

12.45, 13.00, 13.30 och 13.45. Följ med in i arkivmagasinen. Anna föddes i Göteborg 1893. Kom med på en tur i våra magasin och se vad som finns bevarat från hennes liv. Max 10 personer per visning, först till kvarn.

Fotoutställning. Vi inviger en ny fotovägg i entrén. Där lyfter vi fram fotografier ur arkiven som bär på berättelser.

Vi bjuder på fika! Mingla, köp affischer och träffa politiker från Arkivnämnden.

Läs Vårt Göteborgs artikel Bortglömda livsberättelser lyfts fram på Arkivens dag

Detta händer på Regionarkivet i Vänersborg

Tid: Lördag 9 november klockan 11-15
Plats: Fridagymnasiet, Regementsgatan 13 och Regionarkivet, Niklasbergsvägen 14

11-15 Träffa oss på Fridagymnasiet. I Vänersborg arrangeras Arkivens dag i samarbete med Fridagymnasiet. Regionarkivet finns på plats och visar bilder och arkivhandlingar från byggnadens historia.

Tipspromenad. Mellan Fridagymnasiet och Regionarkivet kan du gå en tipspromenad. Tipskuponger hittar du på båda platserna!

11.15, 13.15 och 14.15 Följ med in i arkivmagasinen. Någonstans bland arkivhyllorna kan din egen gamla BVC-journal finnas. Följ med och se hur arkiven ser ut!

Politiker från Arkivnämnden kommer att finnas på plats under dagen.

Filer och dokument