Foto: Tallrik med innehållsrik sallad.

Mat och matsedel

Här finns information om maten som serveras på förskolan. Behöver ditt barn specialkost eller har allergier ska du berätta det för oss i personalen.

Hälsosamma och klimatsmarta måltider

Förskolorna i Västra Göteborg serverar varje dag frukost, lunch och mellanmål. Till varje lunch serveras ett rikligt salladsbord baserat på säsongens grönsaker. I köken arbetas det utifrån livsmedelsverkets ”Bra måltider i förskolan”och Måltidsprogrammet för Göteborgs Stad

Menyn är näringsberäknad och följer livsmedelsverkets rekommendationer. Vi strävar efter att servera hälsosamma och klimatsmarta måltider med hög andel ekologiska råvaror som skapar goda kostvanor hos eleverna. Vi arbetar också kontinuerligt med att minska matsvinn i köken.

Matsedel på webb och i app

Matsedel för Västra Göteborgs förskolor hittar du här.

Du kan även ladda ner appen "Din skolmat" till din smartphone. Sök på "skolmaten" där du laddar ner appar till din telefon.

Behov av specialkost

När barnet ska börja i förskolan får du som är vårdnadshavare en blankett om specialkost tillsammans med information inför förskolestarten. Om ditt barn har behov av specialkost fyller du i blanketten och lämnar den till rektorn på förskolan.

Luftburen allergi ska styrkas med intyg. Intyg behövs inte för nötter eftersom det är nötförbud i alla Göteborgs Stads förskolor.

Du som vårdnadshavare är ansvarig för att meddela förskolan om behovet av specialkost förändras. Finns inte längre behov av specialkost eller om barnet har ändrade behov kontaktar du ansvarig pedagog. 

Om ditt barn byter förskola ska du fylla i en ny specialkostblankett lämna till rektorn på den nya förskolan. 

Här kan du ladda ner blanketten för ansökan om specialkost:

Ansökan om specialkost i förskola

Förbjudet med nötter, jordnötter, mandel och sesam

Det är förbjudet att ta in och att servera nötter, jordnötter, mandel och sesam i skolorna och förskolorna i Göteborg. Förbudet gäller alla lokaler, hela dygnet och alla veckans dagar. Detta för att nötter, jordnötter och sesam kan utlösa svåra och livshotande reaktioner hos den som har allergier. Risken att förväxla nötter med mandel i mald och hackad form är stor, därför gäller förbudet även mandel.

Miljömåltider

Varje år serveras cirka 19 miljoner måltider inom skola, vård och omsorg i Göteborg. Maten har en stor miljöpåverkan och därför är målet att öka andelen miljömåltider som serveras i stadens verksamheter. Miljömåltider