Foto: Marit Lissdaniels

Vår förskola


På vår förskola har vi särskilt fokus på hållbar utveckling, naturvetenskap och teknik. Välkommen till Förskolan Ramnebacken 40A!

Avdelningar och personal.

Sex pedagoger, förskollärare och barnskötare, arbetar på förskolans två avdelningar. För de yngre barnen finns avdelningen Svanen och för de äldre finns avdelningen Delfinen.

Vi har "roterande arbetslag" vilket betyder att någon i personalen byter avdelning för att följa med de yngre barnen upp till nästa avdelning i början av höstterminen. Detta innebär att barnen har någon för sig känd personal med sig när de byter avdelning. Detta för att säkerställa en trygg verksamhet för alla barn!

Utomhusmiljö

Förskolan ligger i ett lugnt och naturskönt område. Vår gård, som ligger i en slänt, är som en stor trädgård och ger många möjligheter till härlig lek. Förutom sandlådor, rutschkanor och gungor finns det även en lekstuga och vår mysiga pilkoja.

Vi använder vår gård varje dag, året om! Är det vinter och snö åker vi pulka och gör snögubbar. Är det sommar är så sköter vi om våra planteringar, plockar bären på våra buskar, leker och har skoj.

Pedagogisk profil

På vår förskola har vi särskilt fokus på språkutveckling, hållbar utveckling och naturvetenskap.

Vi erbjuder också alla våra barn - från de yngsta till de äldsta - möjlighet at musicera i El Sistema. För de yngre barnen kommer en musikpedagog till förskolan varje vecka. De äldre barnen promenerar eller åker buss till Hammarkullen och lär sig spela flöjt. El Sistema bygger på  frivillighet, så vi skapar miljöer där barnen utvecklas och inspireras under lustfyllda former.

En dag på förskolan

Förskolans öppettider är 6.30 - 17.00. Frukosten serveras kl. 8.00 och lunch 11.15 - 11.30, samt mellanmål klockan 14.30.

Mellan måltiderna blandar vi inne och uteaktiviteter, både fria samt organiserade, med  utgångspunkt i förskolans läroplan.

Kul att veta

Förutom våra gemensamma sångsamlingar på fredagar har vi även fester tillsammans med barnens familjer, knutna till våra högtider.
Luciamorgon med grötfrukost. Barnen lussar för sina föräldrar och så sjunger vi tillsammans de sånger vi övat. En annan trevlig fest är det knytkalas som vi brukar ha i juni. Var och en tar med sig någon god maträtt och så får vi en stor och härlig buffé att njuta av. Vid detta tillfälle firar vi de barn som ska gå vidare till förskoleklass med diplom och presenter. Och så sjunger vi tillsammans förstås.

Att ha ett nära samarbete med våra barns familjer är viktigt för oss! Förskolan har valt att använda sig av föräldraaktiv inskolning där du som vårdnadshavare bjuds in att vara med ditt barn under hela dagar att bygga relation med personal, barn och andra vårdnadshavare på förskolan.