Foto: Abbe A

Vår skola

Vi är idag 25:e största skolan i Göteborg och klättrar till hösten ett par placeringar. Från och med hösten 2024 har Rambergsskolan cirka 580 elever.

Om skolan

Rambergsskolan ligger alldeles intill Ramberget och Keillers park på Övre Hallegatan, Vi har nära till stora, gröna områden som berg, lekytor och fotbollsplan.

Närmaste spårvagnshållplats är Wieselgrensplatsen hållplats  som nås med spårvagn 5, 6 och 11. 

Läsa, skriva och räkna

Skolan arbetar med att i förskoleklass och årskurs 1 kartlägga elevers läs- och skrivutveckling samt taluppfattning.

I varje årskurs följer läraren elevernas lärande genom uppföljning av elevers läs-, skriv- och matematikinlärning och språk, kommunikation, matematiska resonemang och uttrycksformer.

På skolans finns ett strukturerat arbete för att säkerställa så elever lär sig att läsa, skriva och räkna. Om en elev behöver mer stöd i sin utveckling erbjuds eleven intensivläsning en kort stund varje dag upp till åtta veckor.

Lärare i klass arbetar med extra anpassningar som utformas utifrån det behov varje elev har för att lyckas med sina mål och utveckling.

Rektor eller biträdande rektor följer även systematiskt upp elevers måluppfyllelse vid ett par tillfällen varje termin. Vårt systematiska arbete ger en indikation på om elever på skolan behöver få extra anpassningar eller särskilt stöd.

Digital kompetens

På Rambergsskolan har alla elever både böcker och digitala läromedel som ett stöd i undervisningen. Det är en modern undervisning som stöder elevens lärande och baseras på elevers nyfiken och upptäckarvilja. Vi arbetar också med samhällets digitaliseringsprocess och att utveckla ett källkritiskt förhållningssätt.

I varje klassrum har eleverna tillgång till:

  • digitala verktyg som till exempel datorer eller lärplatta.
  • digitala lärplattformar – interaktiva tavlor.
  • digitala presentationsmöjligheter.

Skolans traditioner, temadagar och högtider

På Rambergsskolan har vi flera temadagar och högtidsdagar under året. För oss är gemensamma högtider och temadagar viktigt för att skapa en tillhörighet och en vi-känsla. Gemensamhetsaktiviteter är en bra utgångspunkt att arbeta förebyggande med fokus värdegrund. Rambergskolan firar högtider som de gestaltar sig i det svenska samhället som advent, lucia, påsk och midsommar samt uppmärksammar även nobeldagen, skoljoggen och fritidshemmens dag.

Fritidshem

På skolan finns tio fritidshemsavdelningar med elever från förskoleklass till årskurs sex. Fritidshemmet är en del av skolan och ska komplettera utbildningen i skolan.

Skolmiljö

Rambergsskolan är en av Göteborgs Stads äldsta skolor och invigdes redan 1916.

Skolan har renoverats så den blivit tillgänglighetsanpassad för olika funktionsvariationer. Vi har nya grupprum, fräscha klassrum och upprustade korridorer och matsal. Dessutom har skolan fått en upprustning av skolgården från en asfaltsöken till en lekaktiv skolgård. Eleverna genom elevrådet har påverkat vilka lekaktiviteter de vill ska finnas på skolgården. Favoriter är linbana, studsmattor, balansbrädor, kingrutor, gungor och vår arena för fotboll och basket.

Skolbyggnaden är kulturminnesmärkt och ingår i Göteborgs Stads program för bevarande av kulturhistoriskt värdefulla byggnader.

Alldeles intill skolan ligger Ramberget och Keillers park som eleverna ofta besöker som en del i vårt pedagogiska arbete.

Skolgården

Skolan har flera ytor som är skolgård. Dels den lekaktiva skolgården som ligger mellan husen, men också områden runt skolan som lekplatsen, fotbollsplan, skogen och berget.

Specialsalar på skolan

På skolan finns salar för musik, hemkunskap, idrott och slöjd såväl textil, trä och metall. På skolan finns en matsal som på skolan kallas Ramba.

Trygghet och trivsel

På Rambergsskolan är trygghet och trivsel viktigt. Vårt arbete utgår får från vår plan mot diskriminering och kränkande behandling och vårt KRAM-arbete. Kram står för: Kamratskap, Respekt, Ansvar och Mod.

Skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Vi har en lag i Sverige om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av elever i grundskolan. Skolan har en skyldighet att aktivt och målinriktat förebygga och förhindra all kränkande behandling.

Därför har vi  en plan mot diskriminering och kränkande behandling för att stärka elevens lika rättigheter. 

Om elev har blivit kränkt eller diskriminerad av en annan elev eller en personal på skolan uppmanar vi elev att prata med rektor, biträdande rektor eller annan vuxen på skolan. Vi gör därefter skyndsamt en utredning för att se vad som hänt och hur vi kan komma tillrätta med det som hänt.

Elevråd - delaktighet för elever

Elever är de som bäst vet hur det är att gå i skolan. Därför ska det alltid få möjlighet att uttrycka sina åsikter. Det gör de dels i klassrådet, skolans elevråd eller i samtal med vuxna på skolan. Tryggenkäten som är en del av vår utvärdering trygghetsskapande åtgärder besvaras av alla elever varje år.. Dessutom en stadengemensam enkät.

Trivselledare och Roligare Raster – alla får vara med!

Alla får vara med och leka på rasten! Ingen elev ska behöva fråga ”Får jag vara med och leka” och mötas av ett nej. Det finns ingen elev som frågar igen om det möts av ett nej. Därför får alla elever vara med i leken.

Flera rasterna i veckan leds leken av trivselledare. Trivselledare är representanter från skolans klasser som lekar de bestämt tillsammans med ansvariga pedagoger. Trivselledare inbjuder till lekarna på våra raster.

Några dagar i veckan leder också skolans pedagoger det vi kallar ”Roligare Raster”. Då lekar och utmaningar alla elever på skolan att vara med i leken och kanske våga pröva nytt.

På skolan har vi klassråd och fritidshemsråd 

  • Det ger våra elever en möjlighet att yttra sig i klassen/fritidshemmet.
  • Lyssna in varje elev så vi får till en vi-känsla bland elever på Rambergsskolan.
  • Vara en del i arbetet med klassens arbetsmiljö.
  • Möjlighet att påverka sin utbildning i klassen.

Elevråd

Elevrådet är en möjlighet att påverka och göra skillnad.

Till elevrådet väljs representanter för varje klass på skolan. Elevrådet som träffas tre-fyra gånger per läsår och föregås av ett klassråd och fritidshemsråd.

  • Elevrådet arbetar för trygghet och trivsel på skolan.
  • Elevrådet är ett samtalsforum både för skola och fritidshem.
  • Elevrådet är en möjlighet för varje elev att yttra sig.
  • Elevrådet för fram elevers röster
  • Elevrådet arbetar för en vi-känsla bland alla elever.
  • Elevrådet är en del av skolutvecklingen på skolan.
  • Elevrådet är en del i skolans arbetsmiljöarbete.

Delaktighet för vårdnadshavare

Samverkan mellan skolan och vårdnadshavare

På Rambergsskolan vill vi föra en nära dialog mellan skola, elev och vårdnadshavare.

Som stöd i det arbetet använder vi informationssystemet Vklass när vi kommunicerar med dig som vårdnadshavare om ditt barn.

På vårdnadshavares konto i Vklass kan du se ditt barns läxor, följa ditt barns individuella utvecklingsplan (IUP) och få information om vad som händer i klassen.

Flera avdelningar och klasser har det som kallas vecko- eller månadsbrev. Där informerar pedagoger om det som en dag inneburit för våra elever. Men även kommande aktiviteter som studiebesök eller utflykter.

Forum för vårdnadshavare

På forum för vårdnadshavare har du som är elevens vårdnadshavare en möjlighet att gör din röst hörd. Tillsammans diskuterar vi om de frågor som behöver lyftas utifrån ett skolperspektiv för allas trivsel på skolan. Forumet består av klassens representanter för vårdnadshavare, personal och rektor eller biträdande rektor. plan mot diskriminering och kränkande behandling . Vi träffas via teams en gång per termin så att många kan vara med.

Frågor som berör enskilda vårdnadshavare, elever eller personal tas inte upp på forumet.