Kurskatalog och anmälan

I Prövningsenhetens webbansökan Alvis hittar du kurskatalogen med aktuellt utbud och sökbara prövningstillfällen. I kurskatalogen finns också ämnesplanen för kursen och prövningsinstruktionen. Du anmäler dig i Alvis. Vid anmälan får du en bekräftelse med information om hur du betalar prövningsavgiften. I Alvis kan du se att du har blivit antagen till prövning och du kan också byta datum eller kurs.

Hur hittar jag kurser jag kan pröva i?

Aktuellt utbud av prövningar med sökbara prövningstillfällen finner du i kurskatalogen i Prövningsenhetens webbansökan Alvis. Välj alltid Hela utbudet vid sökning. Du hittar också ämnesplanen för kursen och en prövningsinstruktion i anslutning till kursen.

Hur anmäler jag mig?

Du anmäler dig till prövning i Prövningsenhetens webbansökan Alvis.

När kan jag anmäla mig?

Anmälan startar den 1 juli för de flesta kurser. Du ska anmäla dig senast fyra veckor före prövningsdatum.

I arabiska, persiska och somaliska öppnar anmälan vid ett specifikt klockslag, ett särskilt datum. Mer information kommer du att se när vi publicerat alla prövningsdatum för hösten.

Prövningsperiod hösten 2020: 1 september 24 november.

Hinner jag komplettera med mitt prövningsbetyg till UHR (antagning.se)

Vårtermin: Betyg från samtliga prövningsdatum under vårterminen hinner in i tid till UHR (antagning.se) om du ska komplettera din ansökan till högskola/ universitet med betyget från prövningen.

Hösttermin: Om du gör en prövning under höstterminen så framgår det av respektive prövningsdatum för kursen om betyget hinner in i tid för komplettering till UHR.

Hur betalar jag prövningsavgiften?

När du anmäler dig får du en automatisk bekräftelse på din anmälan till den e-postadress som du har angivit i ditt studerandekonto i Prövningsenhetens Alvis. I bekräftelsen finns vårt bankgironummer och datum för sista betalningsdag (fyra veckor före ditt prövningstillfälle). I bekräftelsen finns också det OCR-nummer som du ska ange för att vi ska veta att det är du som anmält dig, till vilken kurs och prövningstillfälle.

Du betalar prövningsavgiften senast fyra veckor före prövningsdatum. Du kan alltså anmäla dig och betala via din Internetbank fram till midnatt samma dag som anmälan stänger. Prövningsavgiften återbetalar vi endast mot uppvisande av läkarintyg.

Får jag besked om att jag blivit antagen?

Nej, du får inte något antagningsbesked. Antagning till prövning gör vi löpande. Det tar tre-fyra bankdagar innan din betalning kommer in till oss.

Du kan följa din anmälan och se att du har blivit antagen i ditt studerandekonto i Prövningsenhetens webbansökan Alvis. Din ansökan står som obehandlad innan du har blivit antagen. Om du har fått avslag står det Ej godkänd.

Varför har jag fått avslag på min anmälan?

Du får avslag på din anmälan om din betalning inte kommit in till oss tre och en halv vecka före prövningsdatum.

Du som prövar före den 1 juli det år du fyller 20 år måste ladda upp examensbevis/ studiebevis i ditt studerandekonto annars får du avslag på din anmälan.

Om du har fått avslag men fortfarande vill pröva i kursen så ska du kontakta Prövningsenheten.

Hur kan jag byta datum? Kan jag byta kurs?

Du kan själv byta datum eller kurs i ditt studerandekonto i Alvis innan du är antagen till prövningen. Om du redan är antagen så måste du kontakta Prövningsenheten för hjälp. Du kan endast byta till annat datum eller annan kurs i kurskatalogen inom en och samma termin.

Kan jag lämna återbud till prövningen?

I ditt studerandekonto kan du lämna återbud innan du är antagen. Du får inte tillbaka prövningsavgiften.

Kan jag få tillbaka prövningsavgiften om jag inte vill pröva?

Prövningsavgiften återbetalar vi endast mot uppvisande av läkarintyg. Du kan använda den till en prövning i samma kurs eller annan kurs vid ordinarie datum inom en och samma termin.