Illustration: Johanna Berg

Inspiration och material

Här hittar du material vi tagit fram. Du hittar också rapporter och lästips på temat mat, miljö och hållbarhet.

Material framtaget av Lärande Hållbara Måltider

Lärande Hållbara Måltider-affisch för förskola och skola

Sätt upp den här affischen och visa för världen att ni arbetar med Lärande Hållbara Måltider, och genom det gör världen lite bättre varje dag!

Affisch förskola

Affisch skola

Barn i köket i förskolan och skolan

Att få vara med och laga mat kan vara roligt, spännande och ge barnen en känsla av stolthet. Dessutom är det viktigt för barnens förståelse för hur maten kommer till bordet och vad den är gjord av. Köket blir en plats för lärande om hållbar utveckling.
Här är en handledning för den som vill engagera barnen i köket.

Barn i köket i förskolan och skolan - handledning

Ekomellanmål

En receptsamling med recept från cookshops i Lärande Hållbara Måltider. I detta material finns massor med inspiration kring hur fantastiskt kul det kan vara med mellanmål.

Inspiration från cookshops i Lärande Hållbara Måltider

Information till dig som förälder

I materialet hittar du som förälder kortfattad information om Lärande Hållbara Måltider och vad du kan göra för att få igång ett samtal kring mat och hållbarhet i hemmet.

Information till dig som förälder

Inspirationsmaterial för lärande om hållbarhet

Att arbeta med lärande hållbara måltider handlar om att vi låter maten spela en central roll i verksamheten. Det märks dels genom vad som faktiskt läggs på tallriken, dels i vilket sammanhang vi gör det och hur vi pratar om maten med barnen. I detta material får du inspiration till att komma igång med Lärande Hållbara Måltider.

Miljömåltider - Inspirationsmaterial för lärande om hållbarhet

Material på fritids

Här hittar du recept, konkreta övningar, odlingsinstruktioner, förslag på temadagar och tipspromenader som kan få eleverna att utveckla ett intresse för mat, hälsa och en hållbar livsstil. Tanken här är att underlätta för dig på fritids att sätta extra fokus på maten och måltiden. Materialet riktar sig till dig som är lärare på fritids och är utformat som en pärm. Pärmen hjälper dig att återkommande kunna använda maten som ett material för lärande. ​

Pärmen Material på fritids

Material på fritids – kom igång i skolrestaurangen

Som stöd för det arbete som görs på fritids finns även denna folder med tips och recept. Foldern hänger ihop med pärm-materialet och riktar sig till måltidspersonalen på skolan. Med detta material som grund ges möjlighet till ett gott samarbete mellan personalen på fritid och måltidspersonalen.

Folder Kom igång i skolrestaurangen

Starta måltidsråd i förskolan

Måltiderna i förskolan kan utgöra ett värdefullt pedagogiskt verktyg för hjälpa barnen att skapa hållbara matvanor. Modellen för måltidsråd har tagits fram för att underlätta för pedagogisk personal och måltidspersonal att samverka och tillsammans med barnen skapa en plattform för att öka medvetenheten kring mat och miljö på förskolan.

En modell för måltidsråd i förskolan

Starta måltidsråd i skolan

Skolmåltiderna kan utgöra ett värdefullt pedagogiskt verktyg för skolans uppdrag kring miljö och hållbarhetsfrågor. Modellen för måltidsråd har tagits fram för att underlätta för pedagogisk personal och måltidspersonal att samverka och tillsammans med elever skapa en plattform för att öka medvetenheten kring mat och miljö på skolan.

En modell för måltidsråd i skolan

Säsongsguide - välj rätt efter säsong!

Gör det enklare att planera och laga säsongsanpassad mat! Använda Säsongsguiden, som visar vilka grönsaker och frukter som är bäst just nu.

Säsongsguiden - Välj rätt efter säsong

Tips till lärare som vill jobba med Lärande Hållbara Måltider

För att arbeta med hållbar utveckling i enlighet med läroplanens mål kan man ta hjälp av maten som serveras på skolan. Maten angår oss alla och genom att göra aktiva val kan vi bidra till en bättre värld redan i dag. Detta material är ett kortfattat stöd till den pedagog som vill arbeta konkret med hållbar utveckling.

Tips till lärare som vill jobba med Lärande Hållbara Måltider

Vegetarisk fröjd - en receptsamling

Från cookshops i Lärande Hållbara Måltider har vi samlat våra favoritrecept. Här hittar du fantastiska vegetariska rätter med smaker från hela världen.

Vegetarisk fröjd - en receptsamling

Lästips

Ekologiska lantbrukarna- allt om ekologisk odling!

Ekomellis - inspirerande material om ekomat i skolan, från Naturskyddsföreningen.

Fairtrade - här lär du mer om Fairtrade.

Från jord till bord - Bra stöd från Statens medieråd, för ett ämnesövergripande projektarbete på temat från jord till bord.

Göteborgs botaniska trädgård - inspiration kring utomhuspedagogik och odling med mera.

Håll Sverige rent – massor av bra förslag på lektioner, temaarbeten och tipspromenader på temat skräp och avfall.

Jordbruksverket - för dig som vill veta mer om det svenska jordbruket.

Livsmedelsverket - håller dig uppdaterad kring näring, matvanor och livsmedelssäkerhet. Den här sidan har fokus på offentliga måltider i bland annat förskola och skola.

Mer eko i skolan – material för skolan från KRAV.

Modellskolan - ett exempel på hur man kan arbeta med hållbar utveckling i skolan.

Naturskyddsföreningen i skolan - massor av inspiration för lärande om hållbar utveckling.

Världsnaturfonden WWF - ett stort utbud av material kring lärande för hållbar utveckling.