
Sommarjobb för dig i årskurs 9
Ansökningen för sommarjobb i Göteborgs Stad är stängd för i år. Har du sökt sommarjobb kommer du under våren få information om du får ett jobb eller inte. Erbjudanden skickas ut under våren.
Mina sidor
Detta behöver du göra för att få lön
Göteborgs Stad betalar ut löner via Swedbank och därför behöver du anmäla till Swedbank vilket konto du vill få din lön insatt på. Detta behöver du göra, vare sig du har ditt konto hos Swedbank eller hos någon annan svensk bank. Du blir inte kund hos Swedbank för att du anmäler ett konto där. Beroende på ålder anmäler du ditt konto på olika vis.
Här kan du se en film om hur du gör för att ansluta ditt konto till Swedbank
Du som har fyllt 18 år
Om du är myndig ansvarar du själv för att anmäla ditt bankkonto till Swedbank. Om du redan idag exempelvis får ditt studiebidrag från CSN insatt på kontot är ditt konto sannolikt redan anmält och anslutet till Swedbank, men detta bör du säkerställa. Du loggar in på Swedbanks kontoregister med ditt BankID för att anmäla ditt konto. Där kan du också se om ditt konto redan är anslutet. Om du inte har BankID ska du besöka ett av Swedbanks kontor för att lämna in en blankett för att anmäla konto samt uppvisa en giltig legitimation.
Du som är 16–17 år
Om du har fyllt 16 år har du rätt att förfoga över din egen lön. För att få in lönen direkt på ditt konto behöver du fylla i blanketten och lämna den personligen på ett av Swedbanks kontor för att anmäla ditt konto. Du behöver en giltig legitimation och ber sedan att få ditt konto tillagt mot en unik anslutning som heter 003810, Göteborgs Stad. Har du ingen giltig legitimation behöver en förälder (eller annan förmyndare) följa med dig till Swedbank-kontoret för att intyga din identitet.
Blankett för att anmäla konto till Swedbank
Vad händer om du blir sjuk under ditt sommarjobb?
Om du blir sjuk på ditt sommarjobb ska du kontakta din handledare. Detta ska du göra så fort du vet att du inte kommer att kunna gå till jobbet. Du ska kontakta din handledare varje dag under den tid du är hemma sjuk.
Utdrag ur polisens belastningsregister
Du som ska jobba där barn vistas, exempelvis på en förskola eller ett skolkök, behöver visa upp ett utdrag ur polisens belastningsregister innan du börjar arbeta. Observera att det är mycket viktigt att göra detta i tid. Du kan inte börja jobba förrän det är uppvisat.
Har du fått ett sommarjobb som kräver att du visar utdrag ur polisens belastningsregister? Om du är osäker kan du se det på Mina sidor under min plats eller på ditt anställningsavtal.
Så här laddar du ner och fyller i utdrag från polisens belastningsregister
- Fyll i blanketten och skriv ut den.
- Signera den utskrivna blanketten.
- Skicka därefter in ansökan till polisen. Du kan skanna in eller fotografera din ansökan och mejla den till registerautdrag@polisen.se.
- Dubbelkolla att ditt efternamn står på din brevlåda.
- Det tar vanligtvis 1-2 veckor att få utdraget. Tar det längre tid än så ska du kontakta polisen på 010-563 35 02.
- Så snart du har fått hem ditt utdrag ska du lämna det i vår brevlåda på Brogatan 4 i Göteborg.
Viktig information
- Du jobbar 6-8 timmar per vardag, beroende på arbetsplats.
- Utdrag ur belastningsregistret kan begäras av vissa arbetsplatser.
- Innan du börjar sommarjobba är det viktigt att du har ordnat med praktiska delar, så som att anmäla vilket konto din lön ska sättas in på eller lämna in utdrag från belastningsregistret.
- Lönen betalas ut månaden efter du har sommarjobbat, den 27:e. Hela lönen betalas ut vid ett tillfälle, men eventuell sjuklön kan betalas ut vid ett senare tillfälle.
- Lön för dig som går i årskurs 9: 70 kr/timme, inklusive semesterersättning.
2023 | |||
Timlön exklusive semesterersättning | Semestersättning | Timlön inklusive semesterersättning | |
Grundskoleelever åk 9 | 62,50 kr | 7,50 kr | 70 kr |
Checklista sommarjobb
ungdomsjobb@
031-368 31 10
Telefontider:
Måndag 13-15.30
Tisdag 9-11.30 och 13-15.30
Onsdag 9-11.30 och 13-15.30
Torsdag 9-11.30 och 13-15.30
Fredag 9-11.30
-
Jag har inte börjat jobba ännu. Kan jag byta period och arbetsplats?
Nej, du kan inte byta tidsperiod eller arbetsplats när du har blivit erbjuden ett sommarjobb.
-
Behöver jag betala skatt?
Om du under år 2023 kommer att ha en inkomst som överstiger 22 208 kronor behöver du betala skatt. Om du kommer att ha en inkomst som är mindre än detta, så behöver du inte betala skatt. Detta val gör du i samband med att du signerar ditt anställningsavtal.
-
Kan jag vara ledig från mitt sommarjobb?
Ledighet beviljas bara i undantagsfall, exempelvis om din skola slutar efter/börjar tidigare än sommarjobbperioden. Du behöver kontakta oss i god tid före sommarjobbet startar om du önskar detta.
-
Vad händer om jag blir sjuk under mitt sommarjobb?
Om du blir sjuk på ditt sommarjobb ska du kontakta din handledare. Detta ska du göra så fort du vet att du inte kommer att kunna gå till jobbet. Du ska kontakta din handledare varje dag under den tid du är hemma sjuk.
-
Har jag rätt till sjuklön?
Din lön påverkas om du blir sjuk. Under vecka ett och två på ditt sommarjobb får du ingen sjukersättning när du är sjuk. Är du anställd i tre veckor har du rätt till sjuklön sista veckan. För att ha rätt till sjuklön måste du ha påbörjat din anställning.
Sjuklönen är cirka 80 procent av din ordinarie timlön. För att du ska kunna få ut din sjuklön, måste du sjukanmäla dig varje dag. Första dagen du är sjuk, räknas alltid som en karensdag och du får därmed ingen lön för den dagen. Sjuklönen kan betalas ut senare än din ordinarie löneutbetalning.
-
Vad gör jag om jag inte får kontakt med min handledare eller kontaktperson?
Då ska du kontakta oss på arbetsmarknad och vuxenutbildning. Du hittar kontaktuppgifter och öppettider på goteborg.se/nxtgengbg.
-
Vad gör jag om jag upplever att något inte är bra eller att jag inte trivs på mitt sommarjobb?
Försök då prata med din handledare och se om det går att hitta en lösning. Om du inte kan göra det tag då kontakt med oss.
-
Vad händer om jag har missat att anmäla konto?
Då får du en utbetalningsavi hemskickad till din folkbokföringsadress. Avin kommer några dagar efter löneutbetalningen och i vissa fall dras en avgift för att lösa in den.
-
Det är den 27:e och jag har inte fått min lön?
Om du vet att du anmält konto till Swedbank, men ändå inte fått din lön, ska du kontakta oss.
-
När pågår sommarjobb i Göteborgs Stad?
Sommarjobb erbjuds under tre olika perioder. I ansökan väljer du vilken tidsperiod du vill jobba och du kan välja om du vill jobba en, två eller alla tre. Får du ett sommarjobb kommer du enbart bli erbjuden att jobba under en av perioderna. Perioderna för sommaren 2023 är:
Tidperiod 1: 19 juni-30 juni
Tidperiod 2: 3 juli-21 juli
Tidperiod 3: 24 juli-11 augusti -
Vem kunde söka sommarjobb?
Du ska vara folkbokförd i Göteborg och gå i årskurs 9.