För arbetsplatser som vill ta emot höstlovsjobbare

Du som tar hand om höstlovsjobbare gör en viktig social insats och får dessutom hjälp på jobbet. På köpet kommer nya perspektiv och känslan av att ha hjälpt någon att ta ett viktigt steg i livet. Att ta emot en höstlovsjobbare är ofta ett litet steg för er, men ett gigantiskt kliv för Albin, Vera, Hassan och alla de andra ungdomar som varje år höstlovsjobbar i Göteborgs Stad.

Registrera arbetsplatser

Är du en kommunal verksamhet som vill vara med och bidra till att Göteborgs ungdomar får en meningsfull sysselsättning under höstlovet? Toppen! Här kan ni registrera och sedan hantera era platser i systemet. Välj ett arbetsområde för de platser ni registrerar. Observera att ni behöver lägga in era uppgifter, även om ni tidigare tagit emot höstlovsjobbare. Erbjudandet ska gälla måndag-fredag vecka 44. 

Registrera arbetsplatser

För dig som är handledare

Att vara handledare innebär att det är du som introducerar ungdomarna för deras (ofta första) jobb. Det innebär att det är du som lär upp, engagerar och inspirerar ungdomarna. Alla handledare ute på arbetsplatserna möjliggör Göteborgs Stads höstlovsjobb!

Innan ungdomarna börjar jobba behöver du kontakta dem för att informera om tid och plats för arbetet samt om de ska ta med sig något till jobbet, såsom matlåda eller oömma kläder. Den första dagen ska du välkomna höstlovsjobbaren och introducera arbetsplatsen samt förklara vilka förväntningar ni har på exempelvis telefonanvändning, sjukanmälan och arbetsuppgifter.

Under hela arbetsperioden måste du vara anträffbar för ungdomen. Det betyder inte att du alltid måste vara med i arbetet, men de måste kunna ställa frågor eller be om nya arbetsuppgifter. Du ska dessutom fylla i ungdomens tidrapport, som du skickar in till oss på ungdomsjobb@arbvux.goteborg.se sista arbetsdagen. Det sista du behöver göra som handledare är att dela ut ett skriftligt omdöme till höstlovsjobbarna och meddela dem om du skulle kunna tänka dig att vara referens när de söker jobb i framtiden. 

Under hela arbetstiden kan du kontakta oss på arbetsmarknad och vuxenutbildning, exempelvis om en höstlovsjobbare inte dyker upp på jobbet eller det uppstår andra problem.

Handledarträff

Under hösten erbjuder vi en digital handledarträff för dig som ska vara handledare. Du behöver enbart delta på en tid. Tider för handledarträff: 

  • 25 oktober, klockan 14.30-16.00
  • 28 oktober, klockan 10.00-11.30

Anmäl dig till handledarträff

Blanketter

Checklista  Ta emot en höstlovsjobbare

Tjänstgöringsrapport

Omdöme

Delat arbetsmiljöansvar

Vilket ansvar har arbetsmarknad och vuxenutbildning?

Arbetsgivaransvar

Arbetsmarknad och vuxenutbildning har arbetsgivaransvaret. Det är vi som betalar ut lönen till ungdomarna och samordnar anställningarna. Det är även vi som fattar beslut om en ungdom behöver avsluta sin anställning hos er. Om det eventuellt inte skulle fungera med höstlovsjobbaren kommer vi ut till er arbetsplats och för i första hand en dialog med berörd ungdom och handledare.

Försäkring

Höstlovsjobbaren är försäkrad via arbetsmarknad och vuxenutbildning hos AFA försäkringar, TFA-KL. 

Ledighet

Ledighet beviljas inte, utan höstlovsjobbaren måste kunna arbeta hela veckan. 

Utdrag ur belastningsregistret

Om din arbetsplats kräver utdrag ur belastningsregistret begär arbetsmarknad och vuxenutbildning in och kontrollerar det innan höstlovsjobbaren börjar arbeta hos er.

Lön

Hela lönen betalas ut vid ett tillfälle även om arbetsperioden sträcker sig över ett månadsskifte. Lönen baseras på de tjänstgöringsrapporter som arbetsplatsen lämnar in efter slutförd period. 

Vilket ansvar har arbetsplatsen?

Arbetsmiljöansvar

Vi som arbetsgivare har tillsammans med er på arbetsplatserna ett delat arbetsmiljöansvar. Det är därför viktigt att ni går igenom en riskbedömning med höstlovsjobbaren samt informerar om säkerhetsföreskrifter, utrymningsvägar och var brandsläckare finns. Läs mer om arbetsmiljö för ungdomar på Arbetsmiljöverkets hemsida www.av.se. Under höstlovet kommer vi att besöka er för att säkerställa arbetsmiljöarbetet. 

Handledare

Arbetsplatsen står för handledare. Planera även vem som ersätter en handledare som blir sjuk eller är ledig. 

Du anmäler dina handledare på samma sätt som du anmäler din arbetsplats. Kom ihåg att du endast kan anmäla handledare som du är direkt ansvarig för. Handledaren måste också ha tackat ja till uppdraget samt känna till förutsättningarna kring uppdraget.

Arbetsuppgifter

Arbetsplatsen står för arbetsuppgifter. Höstlovsjobbaren får inte ersätta ordinarie personal eller lämnas ansvarig för någon verksamhet. Planera vad som kommer vara höstlovsjobbarens huvudsakliga arbetsuppgifter och hur de ska utföras på ett säkert sätt. Fundera även över vad höstlovsjobbaren inte får göra i er verksamhet.

Tjänstgöringsrapport och omdöme

Arbetsplatsen ansvarar för att fylla i tjänstgöringsrapporten för ungdomens arbetade timmar. Var noga att registrera om höstlovsjobbaren är sen eller frånvarande. Det är också arbetsplatsens ansvar att ge höstlovsjobbaren ett skriftligt omdöme efter periodens slut.

Arbetstiden

Arbetstiden är 6-8 timmar/dag, exklusive 30-60 minuter lunchrast. Höstlovsjobbaren får inte arbeta på helger. Arbetsdagen får starta tidigast klockan 7:00 på måndagar, övriga veckodagar tidigast klockan 6:00. Arbetsdagen slutar senast klockan 19:00.

Sjukanmälan

Sjukanmälan görs till någon av er på arbetsplatsen. Informera höstlovsjobbaren om vilket telefonnummer hen ska ringa för att sjukanmäla sig.

Kontakta oss så berättar vi mer!

Ni är välkomna att ringa eller mejla oss med de frågor ni har kring att ta emot en höstlovsjobbare. 

ungdomsjobb@arbvux.goteborg.se

031-368 31 10

Telefontider:
Måndag 13-15.30
Tisdag 9-11.30 samt 13-15.30
Onsdag 9-11.30 samt 13-15.30
Torsdag 9-11.30 samt 13-15.30
Fredag 9-11.30