Genväg till jobb - ansökan öppen

Genväg till jobb riktar sig till dig som är 18–25 år och vill få hjälp att hitta tänkbara yrkesalternativ för framtiden – samtidigt som du får möjlighet att knyta kontakter, vässa ditt cv och få värdefull arbetslivserfarenhet. Insatsen inleds med en yrkesförberedande introduktion på tre veckor där du får lära dig mer om hur arbetsmarknaden fungerar och vilka karriärval som passar dig. Därefter beger du dig ut i praktik under nio veckor på ett företag som matchar dina intressen och din profil.

En kombination av lärande och praktik

Genväg till jobb är en yrkesförberedande insats med syftet att rusta dig med nya kunskaper och verktyg som hjälper dig bli konkurrenskraftig på arbetsmarknaden. Insatsen anordnas i samarbete med Önnereds HK, SEB och Stena fastigheter och är uppdelad i två etapper. Den första etappen består av en yrkesförberedande introduktion på tre veckor och den andra etappen av en nio veckor lång praktik där du får möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i verkligheten på ett matchat partnerföretag i Göteborg.

Notera att insatsen inte är avlönad, vilket innebär att du som deltar behöver ha en egen försörjning. Under praktikperioden erhåller du heller ingen lön. Däremot finns alltid möjlighet till vidare anställning beroende på företagets behov, detta är dock ingen garanti.

Vecka 1 – introduktion till arbetslivet

Under den första veckan får du en introduktion till hur arbetslivet fungerar och vilka baskunskaper du behöver för att bli konkurrenskraftig på arbetsmarknaden. Du får bland annat delta i teambuilding, lära dig mer om hur du skriver ett bra cv och personligt brev samt träna på intervjusituationer. Syftet med första veckan är att ge dig grundläggande kunskaper som är viktiga att ha i arbetslivet, vilket ger en bred bas att stå på när du i insatsens slutskede ska bege dig ut på praktik.

Vecka 2 – karriärvägledning inför framtiden

Under insatsens andra vecka deltar du i karriärvägledning i grupp tillsammans med studie- och yrkesvägledare. Här får du chans att utforska vilka studie- och yrkesmöjligheter som finns och vilka alternativ som hade passat dig. Du genomför övningar som ger dig djupare kunskap om dig själv, dina drömmar, intressen och mål – vilket blir vägledande för dina framtida studie- och yrkesval.

Vecka 3 – entreprenörskap och nätverkande

Under den tredje veckan får du möjlighet att tillsammans med SEB utveckla dina kunskaper inom bland annat företagsamhet/entreprenörskap, idéutveckling, självledarskap och motivation. Du lär dig även om vikten av ett starkt nätverk och hur du knyter kontakter i arbetslivet – till exempel med hjälp av digitala plattformar som LinkedIn.

Vecka 4–12 – praktik på matchat företag

Efter den yrkesförberedande introduktionen är det slutligen dags att ge sig ut på praktik i 9 veckor. Praktiken förläggs på ett företag som matchar dina intressen och din profil och är ett utmärkt tillfälle att knyta kontakter och få in en fot på arbetsmarknaden. Praktikplatser kommer att erbjudas på flera företag som ingår i Önnered Handbollsklubbs sponsornätverk och återfinns inom flera olika branscher – från bygg-, handel- och livsmedelsbranschen till turistnäringen, bilindustrin och IT-branschen.

Vem kan söka?

 • Du är mellan 18 och 25 år.
 • Du är folkbokförd i Göteborgsregionen.
 • Du är arbetslös.

Viktig information om insatsen

 • Start- och slutdatum: 6 september–26 november
 • Sista anmälningsdag: 15 augusti
 • Sysselsättning: heltid, 100%.
 • Plats: Insatsen första tre veckor spenderas i Önnered Handbolls lokaler i Önnered, resterande del sker på matchad praktikplats i Göteborgsområdet
 • Insatsen erbjuder ingen lön; ersättning från Arbetsförmedlingen, försörjningsstöd eller egen försörjning krävs

Sista anmälningsdag för insatsen är den 15 augusti. När anmälan stänger sker ett urval där de sökande får ett uppstartssamtal med samordnare för att kartlägga möjligheterna att delta i insatsen. Därefter skickas slutgiltigt antagningsbesked ut till e-postadressen som angivits i ansökan.

Ansök till Genväg till jobb

 • Kan jag studera samtidigt som jag går en insats via er?

  Nej, det kan du inte.


 • Kan jag hoppa av mitt i insatsen om jag får ett jobb?

  Absolut! Vårt mål är att du i slutändan ska hitta ett jobb.


 • Jag är 17 år och ska fylla 18 under tiden som insatsen pågår. Kan jag söka?

  Nej, du behöver vara 18 år vid start.


 • Måste jag vara inskriven på Arbetsförmedlingen för att gå en insats?

  Nej, det är inget krav. Men vi ser gärna att du är det.