Nordhemsskolan

Elever som börjar årskurs sju kan söka till musikklass på Nordhemsskolan. För att söka till våra musikklasser krävs inga speciella förkunskaper, men en stor vilja att lära sig spela och sjunga. Ett inträdesprov görs i januari inför kommande läsår.

Vem kan ansöka

Elever som börjar årskurs sju kan söka till musikklass på Nordhemsskolan. För att söka till våra musikklasser krävs inga speciella förkunskaper, men en stor vilja att lära sig spela och sjunga. Ett inträdesprov görs i januari inför kommande läsår.

Så ansöker du

Du ansöker via e-formulär. Du behöver inte logga in med bankid för att ansöka

Skicka in din ansökan senast fredagen den 5 januari 2024. Antagningsprov genomförs i
januari 2024. Separat kallelse kommer till antagningsprov. Blir du sedan antagen ska
du tacka ja eller nej senast 9 februari.

Du som redan ansökt via pappersblankett behöver inte ansöka på nytt via e-formuläret.

Antagningsprov

När du ansökt till oss kommer du få noter på ”Broder Jakob” samt ”Jag hade en gång en båt” hemskickade så att du kan öva. Sedan blir du kallad till oss antingen en förmiddag eller en eftermiddag för att göra ditt antagningsprov. Under antagningsdagen kommer du att få sjunga dessa två sånger samt en låt som du väljer själv. Om du kan något instrument får du också chans att visa upp det. Som sista moment spelar vi ”Jag hade en gång en båt” tillsammans i grupp. Du kommer också att få härma melodier och rytmer. 

Önska skola

Om du går i sista årskursen på din skolenhet måste du även önska skola mellan 15 januari-15 februari. Om du inte får en plats i musikklass och du inte önskar skola inför hösten 2024 kommer du att få en skolplacering utifrån grundskoleförvaltningens regler. Detta gäller bara dom som går sista årskursen på en skolenhet och ska byta skolenhet inför hösten 2024. Du hittar all information om att söka skola här www.goteborg.se/onskaskola 

Om musik och musikklasser på Nordhemsskolan

I Läroplanen för grundskolan (LGR 11) står att läsa:

”Musik finns i alla kulturer och berör människor såväl kroppsligt som tanke- och känslomässigt. Musik som estetisk uttrycksform används i en mängd sammanhang, har olika funktioner och betyder olika saker för var och en av oss. Den är också en viktig del i människors sociala gemenskap och kan påverka individens identitetsutveckling. I vår tid förenas musik från skilda kulturer och epoker med andra konstformer i nya uttryck. Kunskaper om och i musik ökar möjligheterna att delta i samhällets kulturliv.”                                                           

Det här tycker vi på Nordhemsskolan är viktigt, och därför satsar vi stort på musik. Samtliga elever får fler musiktimmar än vad läroplanen föreskriver.  I årskurs 7–9 har vi delvis undervisning i halvklass och eleverna får spela och sjunga mycket. För de elever som vill fördjupa sig mer i musikens värld erbjuder vi även musikklasser för årskurs 7-9.

  • Vi vill att våra elever som tycker om att sjunga och spela ska känna sig hemma hos oss
  • Vi vill att eleverna efter sina år hos oss ska vara kunnigare, modigare och mer självmedvetna i musikaliskt hänseende
  • Vi vill att en musikalisk bredd och nyfikenhet går före specialisering och begränsning

Musikklasser

Som elev i musikklass har du ännu mer musik på schemat. Du kommer att få spela instrument som bas, klaviatur, gitarr, trummor och sjunga i ensemble. Du kommer också att sjunga i kör och lära dig musikteori. Du kommer också att få framträda på olika konserter till exempel vår och julkonsert samt rockkonsert som vi har på våren.