2025 Frihamnsdagarna - Hållbart matsystem och final av Göteborgs måltiden

Under Frihamnsdagarna arrangerar Göteborgs Stad en dag med fokus på hållbart matsystem. Den 28 augusti samlar vi inspirerande initiativ och olika satsningar där mat möter samhällsfrågor, hållbarhet och innovation, både i form av utställare och talare på scen. Dessutom blir det final i tävlingen om Göteborgsmåltiden, en ny hållbar måltid som reflekterar Göteborgs matkultur.

Tillsammans skapar vi en samlingsplats där kockar, forskare, livsmedelsföretag, småskaliga producenter, politiker och engagerade medborgare diskuterar och utforskar var hållbar mat kan innebära. Dagen arrangeras av miljöförvaltningen, Göteborgs Stad,

Göteborgsmåltiden

Dessutom koras Göteborgsmåltiden, en ny hållbar måltid som reflekterar Göteborgs matkultur. Under eftermiddagen kommer det att finnas smakprov. Juryn som utser vinnaren kommer att finnas på plats och arbeta på scen samtidigt som vi får höra om matens betydelse för besöksnäringen – därefter blir vinnaren uppmärksammad och prisad på Kungstorgets scen på Göteborgs kulturkalas 

Program: Paviljong Hållbart matsystem

11:20–12:00 Hållbar offentlig mat – visioner, planer och vad händer nu?

Kommunen har en nyckelroll i att forma framtidens hållbara matsystem – eftersom vi både kan skapa förutsättningar den enskilde medborgaren att tillämpa ett hållbart konsumtionsbeteende och möjliggöra för strukturella förändringar. Hör om våra visioner, konkreta planer och hur vi nu agerar för en mer hållbar framtid genom kommunens alla matmiljöer.
https://frihamnsdagarna.se/program/hallbara-offentliga-maltider-visioner-planer-och-vad-hander-nu/

12:10–13:00 Göteborgsmåltiden

Göteborgsmåltiden ska bli en hyllning till det unika i Göteborgs matkultur och dess starka koppling till hållbarhet. Följ resan mot finalen av tävlingen som tar fram en huvudrätt som fångar stadens själ – i en rätt som är folklig, enkel att laga och kan serveras både i hemmakök och offentliga verksamheter.
https://frihamnsdagarna.se/program/goteborgsmaltiden/

12:25–12:45 Matens betydelse för destinationen och besöksnäringen

Måltidskultur och mat är viktigt för de som intresserar sig för att besöka staden och den kulinariska upplevelsen fungerar ofta som en brygga till upplevelsen av kultur och traditioner. Det som är bra för besökaren är ofta också det som är bra för Göteborgaren – hör Göteborg & Co och Västsvenska turistrådet berätta om detta samtidigt som Göteborgsmåltiden-finalen pågår.
https://frihamnsdagarna.se/program/matens-betydelse-for-destinationen-och-besoksnaringen/

13:20–14:00 Sjömaten på frammarsch – ett samtal om musslor och sjömat i stort

I ett matsystem som hamnat lite snett behöver vi vidga våra vyer, blicka utåt, tillbaka, framåt och neråt! Vad finns att äta under ytan? Vilka ekosystemtjänster får vi på köpet när vi efterfrågar musslor och tång på tallriken? Vem odlar? Och hur funkar en vattenbrukslots? På scenen hör du även ”Blå mat på offentliga fat” berätta om sin roadtrip till skolor i höst. Eftersom alla finalister i Göteborgsmåltiden har inkluderat musslor i sina recept passar vi på att ha ett bredare samtal om hur vi ser till att ta vara på sjömatens potential.
https://frihamnsdagarna.se/program/sjomaten-pa-frammarsch-vad-ar-en-vattenbrukslots/

14:20–15:00 Kan vårt matsystem bli hållbart?

Kunskapen om att världens naturresurser förbrukas i en ohållbar omfattning kan vara nedslående. Samtidigt finns det stor potential och många möjligheter till förändring i alla delar av matsystemet. Kom och lyssna till en av Sveriges främsta experter tillika pionjär inom området – som delar insikter och möjligheter för en mer hållbar framtid: Gunnar Rundgren!
https://frihamnsdagarna.se/program/hallbart-matsystem/

15:20–16:00 Lokalproducerat i staden och i närområdet

Det är inte självklart att ett livsmedel är ”bättre” eller ”mer äkta” för att de kommer från närområdet. Men att medvetet handla mat från närområdet gynnar producenterna och stärker självförsörjningsgraden. Med en kortare väg till maten ökar vår förståelse för dess resa till tallriken och hur maten påverkar miljön och staden vi lever i.
https://frihamnsdagarna.se/program/lokalproducerat/

Arrangemanget om Hållbar mat och Göteborgsmåltiden samordnas av miljöförvaltningen, Göteborgs Stad. Du hittar mer information i Göteborgs Stads kalendarium: Frihamnsdagarna: Hållbart matsystem och final av Göteborgsmåltiden

Information om vad Göteborgs Stad gjort på Frihamnsdagarna tidigare år: 
2024, 2023, 2022, 2021 ​​- Frihamnsdagarna​

Om Frihamnsdagarna

En arena för fria samtal. Gratis inträde och ingen biljett krävs. 

Öppettider:
Torsdag 28 augusti kl. 9-18
Fredag 29 augusti kl. 9-18
Lördag 30 augusti kl. 12-16

Du hittar hela programmet och allt om Frihamsdagarna på frihamsdagarna.se

Hur jobbar Göteborgs Stad med hållbar livsmedelsförsörjning och hållbart matsystem?

På goteborg.se kan du läsa om hur Göteborgs Stad arbetar för en hållbar livsmedelsförsörjning. Det handlar om hållbar matkonsumtion, hållbar matproduktion och miljömåltider i den offentliga verksamheten. ​​​​​​​https://goteborg.se/hallbartmatsystem