Tillgängliga media

På Lundby bibliotek vill vi att alla ska ha möjlighet till goda läsupplevelser. Här kan du läsa mer om vårt utbud för dig som behöver extra stöd när du lånar böcker.

Boken kommer och Talboksservice

Har du svårt att ta dig till biblioteket på grund av ålder, sjukdom eller funktionsvariation? Då kan du få låna böcker via Boken kommer eller vår Talboksservice. Du får en personlig kontaktperson som plockar ihop böcker enligt dina önskemål.

Boken kommer

Vi plockar ihop böcker till dig enligt önskemål, och de körs hem till dig cirka en gång i månaden alltid på en torsdag innan klockan 12.

Bor du i Lundby och vill veta mer om Boken kommer? Ring oss på 072-856 67 32 eller mejla mats-peter.skyldberg@lundby.goteborg.se.

Talboksservice

På måndagar och torsdagar klockan 13-16 tar vi emot beställningar av talböcker på telefon 031-366 71 01. Talböckerna skickas sedan hem till dig.

Talboksdrop-in

På torsdagar klockan 15-16 har vi Talboksdrop-in på Lundby bibliotek. Vi informerar om talböcker och de olika sätt du kan läsa dem på. Vi visar hur appen Legimus fungerar och hjälper till med att ladda ner talböcker från nätet.

På sidan Talböcker kan du läsa mer om hur du kan få hjälp med talböcker på biblioteket.

Äppelhyllor

Äppelhyllor heter de hyllor som har material om och för barn med olika funktionsnedsättningar. Här finns till exempel taktila bilderböcker, DAISY-böcker för barn och metodhandböcker för vuxna. Prata med en bibliotekarie om du behöver tillstånd för att ladda ner talböcker till ditt barn.

Äppelhyllan är indelad i sex avdelningar:

  • Fakta om funktionsnedsättning
  • Synnedsättning
  • Hörselnedsättning
  • AKK (ett samlingsnamn för kommunikation som inte bygger på tal)
  • Språkstimulering
  • Äppelhyllan för vuxna.

Vi arbetar aktivt med Äppelhyllan och centrala ledord för arbetet är allas läsupplevelse och språkstimulering.