På varje våning finns stora möblerade balkonger där du kan fika och se ut över omgivningarna. Foto: Cordovan Communication

Om vård- och omsorgsboendet


Nära skog och sjö ligger Lövgärdet, ett boende med hög trivselnivå och ett rikt utbud av aktiviteter. Här finns en stor mångfald bland både hyresgäster och medarbetare och två finsktalande enheter.

Nära till torg, buss och vacker skog

Lövgärdets Vård- och omsorgsboende ligger i Lövgärdets centrum mellan torget och det fina skogsområdet vid Surtesjön. Här finns mataffär, pizzeria, ett orientaliskt konditori, apotek, kiosk och frisör. I samma hus som boendet ligger en vårdcentral och familjecentrum. Det finns gott om fina promenadstråk i närheten. Vägarna är lite backiga på en del ställen men oftast asfalterade.

Ta dig hit

  • Lövgärdet ligger tre minuters promenad från hållplatsen Lövgärdets Centrum där bussarna 75 och 77 stannar.
  • Precis utanför boendet finns en mötesplats för flexlinjen.
  • Besökare som kommer med bil kan parkera vid mataffären eller hyreshusen intill.

Hemtrevligt med tillgång till bastu

Lövgärdets Vård- och omsorgsboende består av två hus och har enheter för allmän vård och omsorg och för hyresgäster med demenssjukdom. Två av enheterna är för hyresgäster som talar finska. Sammanlagt finns här 62 lägenheter.

Hur din lägenhet på Lövgärdet ser ut beror på i vilket hus den ligger och på vilken våning. De flesta lägenheterna är stora ettor på cirka 35 m² med rymliga badrum och kökspentry med spisplattor, kylskåp och frysfack. En del lägenheter har franska balkonger och klädkammare. Fönstren är oftast stora med mycket ljusinsläpp. Utsikten är antingen mot innergården, torget och busshållplatsen eller skogen och gångvägarna.

Alla enheter har stora och trivsamma allrum med TV-hörna och gemensamma matsalar där du kan umgås med grannarna. Inredningen är hemtrevlig och ser lite olika ut från enhet till enhet. På varje våning finns stora möblerade balkonger där du kan fika och se ut över omgivningarna.

Till boendet hör en gemensam aktivitetslokal där alla i husen kan träffas för att spela bingo, ha sittgymnastik, se på film och göra andra roliga saker. Vi har en flitigt använd bastu som du kan boka och ett litet avslappningsrum med massagefåtölj och utrustning för skönhetsvård som manikyr och pedikyr.

På den stora innergården kan du när som helst promenera och ta en nypa frisk luft. Det finns tak som skyddar mot både regn och sol och grillplatser där vi gärna samlas under sommaren för att grilla och umgås. Är du intresserad av odling kan du vara med och plantera bär och grönsaker i våra stora odlingslådor. Du får gärna plocka plommon från träden och smaka på jordgubbarna i pallkragarna.

Vård och omsorg hos oss

Dina behov är alltid det som vi utgår från. Vi arbetar utifrån Göteborgs Stads förhållningssätt vilket innebär att vi vet vårt uppdrag och att vi är till för dig, att vi samarbetar på olika sätt och tänker nytt för att ge bästa möjliga stöd och hjälp. När du flyttar in i din nya lägenhet har vi ett samtal med dig och din kontaktpersonal där vi tillsammans gör upp en plan så du kan fortsätta leva ditt liv som du vill ha det. Den här planen kallas för genomförandeplan och i den samlas allt som berör din vardag: som när du önskar gå upp på morgonen och hur du vill ha dina frukostägg till vilken slags omsorg du behöver. Du kan alltid vända dig till din kontaktpersonal om du har frågor eller vill ändra planen. När vi träffas första gången och gör upp din plan är du varmt välkommen att ta med någon anhörig eller en vän.

Här på Lövgärdet arbetar vi efter Senior Alert. Det är ett arbetssystem som vi följer för att kunna upptäcka om någon ligger i riskzonen för ohälsa. När vi upptäcker en risk planerar och genomför vi förebyggande åtgärder. På det här sättet kan vi tidigt upptäcka om du har något sorts ohälsa och hjälpa dig att må bättre.

Vi jobbar också med välfärdsteknik för att underlätta vardagen. För att få in lite rörelseträning kan du låna en aktivitetsväst som spelar musik när du rör dig. Det finns också rogivande robothundar och robotkatter som rör sig och låter när de klappas. För videosamtal med anhöriga och underhållning kan du använda surfplattor.

Du får stöd av lyhörda och engagerade medarbetare 

Alla medarbetare på Göteborgs Stads vård- och omsorgboenden jobbar efter värdighetsgarantierna. Det betyder bland annat att vi är lyhörda för när och hur du vill få stöd. Så långt som det är möjligt ska du kunna behålla dina egna vanor och själv bestämma hur din vardag ska se ut.

Medarbetarna lär känna dig och alla andra på boendet. De engagerar sig i din vardag och uppmuntrar till aktiviteter och samtal. Göteborgs Stads vård- och omsorgsboenden har god kunskap och en låg personalomsättning. Du kan känna dig trygg i din lägenhet där du möter kända och kompetenta medarbetare. När nya medarbetare börjar får de en omfattande introduktion om allt från säkerhet och brand till aktiviteter och omsorg.

På Lövgärdet är majoriteten av våra medarbetare utbildade undersköterskor. På de finska enheterna är alla ordinarie medarbetare tvåspråkiga och vi har också en stor språklig och kulturell mångfald bland övriga medarbetare. Om du har ett annat modersmål än svenska är chansen stor att någon annan här talar samma språk.

Så jobbar vi med kvalitet

När du bor på ett av Göteborgs Stads vård- och omsorgsboenden kan du vara trygg med att kvaliteten är hög. Vi genomför regelbundet kontroller och avstämningar för att se till att alla delar av socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen följs. Vi gör undersökningar för att se hur du trivs och jobbar mycket med daglig återkoppling. Hos oss är ditt välbefinnande det viktigaste. Hos oss fortsätter du leva ditt liv som du vill ha det.