Kultur och fritid

Även du som har en funktionsnedsättning ska kunna ha en aktiv fritid. Här kan du hitta kultur- och fritidsaktiviteter som kan passa dig.

Aeroseum

Stiftelsen Aeroseum arbetar med att bevara tidigare militära berganläggningar vid Göteborg City Airport (f.d. Säve flygplats) som ett underjordiskt, levande flygmuseum och upplevelsecenter. För mer information, besök Aeroseums webbplats.

Alfons Åbergs kulturhus

Alfons Åbergs Kulturhus är ett kreativt kulturhus för barn och deras vuxna. Här kan nyfikna barn leka, busa, klättra och upptäcka i ett hus fullt med finurliga saker. För mer information, besök Alfons Åbergs webbplats.

Aktivitetskatalogen

Aktivitetskatalogen riktar sig till dig med psykisk ohälsa. Här kan du hitta meningsfull sysselsättning och aktiviteter som passar just dig. Under fliken kategorier och i det alfabetiska registret får du information om verksamheter, aktiviteter och föreningar i Göteborgsområdet. Under menyn KATEGORIER – AKTIVITETER ligger ett omfattande schema över en massa olika aktiviteter, samt var och när du kan utöva dessa. Aktivitetskatalogen riktar sig även till dig som i ditt arbete kommer i kontakt med personer med psykisk ohälsa. Aktivitetskatalogen är en verksamhet som finns i Göteborgs Stads aktivitetshus.

Bad och simhallar

Information om bad- och simhallar hittar du på sidan Bad- och simhallar.
Fri badentré för unga och pensionärer från 1 februari 2016 har pensionärer (ålders-, sjuk- och förtidspensionärer) och barn och unga till och med 16 år som bor i Göteborg fritt inträde till simhallen.
Här kan du läsa mer om tillgänglighet på badplatser.

Bibliotek

På gång på biblioteken för barn och föräldrar Det mesta som händer på biblioteken har fri entré men några av dem kostar. När du vill anmäla dig vänder du dig till det bibliotek som ordnar arrangemanget. Till många arrangemang kan du också anmäla dig via webben, då behöver du ett bibliotekskort. På biblioteken kan du också hitta programblad, där du ser vad som är på gång. Besök gärna Göteborg stads hemsida för att läsa mer och för att titta i det samlade kalendariet om vad som är på gång på biblioteken just nu.

Danskompaniet Spinn

Spinn är Sveriges första integrerade danskompani, vilket innebär att det är ett kompani med professionella dansare både med och utan funktionsnedsättningar. Konstnärliga ledaren Veera Suvalo Grimberg bildade kompaniet i mars 2010. Vi är ett internationellt danskompani som har sin bas i Göteborg.

Danshuset i Kungsbacka

Danshuset Kungsbacka har dans för personer med funktionsstöd, det syftar till att deltagarna får röra sig rytmiskt efter egen förmåga till musiken.

Dalheimers hus

Dalheimers hus är byggt och anpassat för personer med fysiska funktionsnedsättningar. I första hand erbjuder Dalheimers hus stöd till personer i Göteborg genom daglig verksamhet, korttidsboende, friskvård och annat stöd. I huset hittar du bland annat en restaurang, ett gym, en bassäng och ett bibliotek.

Eldorado

Eldorado erbjuder aktivitet, kunskap och kultur för personer med intellektuella funktionsnedsättningar på en tidig utvecklingsnivå. Du är välkommen att besöka olika aktiviteter, gå på kurs eller komma på studiebesök, ta del av olika kulturevenemang, lyssna på musik i musikkafét eller bara umgås.

Fritidsbanken i Angered och Frölunda

Fritidsbanken Angered är en plats där du kan låna sport- och fritidsprylar kostnadsfritt, ungefär som när du lånar en bok på ett bibliotek. Syftet är att uppmuntra barn och ungdomar till spontanidrottande och att bidra till en mer hållbar miljö där vi tar tillvara på prylar som andra kan ha glädje av. Fritidsbanken Frölunda

Friskis&Svettis

För dig med intellektuell funktionsvariation
Enkeljympa bygger på vår Jympa. Det betyder träning för hela kroppen med enkla rörelser och stor portion glädje. Enkeljympa vänder sig främst till personer med intellektuell funktionsvariation, en bred målgrupp med olika behov och förutsättningar. Var och en deltar utifrån egna kapacitet. Rörelserna i Enkeljympa tränar kroppens grundfunktioner. Flera av övningarna utmanar kondition och styrka och ger samtidigt bättre kroppsmedvetenhet, hållning och balans. Musiken är medryckande och lätt att röra sig till.

Friskvårdsklubben

Friskvårdsklubben är en ideell förening för personer som har eller haft psykisk ohälsa eller psykiska funktionsnedsättningar. Det finns möjligheter att komma och pröva på olika aktiviteter.

Kulturskolan

Kulturskolan i Göteborg erbjuder frivillig undervisning i estetiska ämnen och är till för dig som är mellan 6 och 19 år gammal. Du ansöker till kulturskolan i den stadsdel där du bor. Göteborgs kulturskolor är öppna för alla barn och ungdomar. Kulturmix och FMT (funktionsinriktad musikterapi) är till för dig som behöver extra stöd.

Lär dig simma i Göteborg

Vill du lära dig att simma? Det finns många aktörer som jobbar för att öka göteborgarnas simkunnighet.

Föreningar som erbjuder Fritidsaktiviteter

Det finns många föreningar i Göteborg som riktar sig till barn och ungdomar med funktionsnedsättning. Är ditt barn intresserad av idrott kan du titta in på Parasport/Göteborgs (GHIF) webbplats eller på 3 V Handikappidrottsförbund

Parasport/Göteborg anordnar också en idrottsskola där du kan prova på olika sporter.

KFUM Göteborg har en träffpunkt för unga med en lindrig intellektuell funktionsnedsättning, kallad Tillsammans.

Passalen är en annan förening som driver fritidsverksamhet för barn och ungdomar med funktionsnedsättning.

4H är en ideell organisation för barn och ungdomar mellan 7-25 år. 4H:s vision är att alla barn och ungdomar ska utvecklas till engagerande och ansvarstagande människor med respekt för omvärlden. Visionen ska uppnås genom att i samspel med människor och natur upptäcka deras rika värld och mångfald.

Grunden Bois är en idrottsförening, öppen för alla men speciellt för spelare med intellektuella funktionsnedsättningar. Grunden Bois värnar om att alla som vill ska kunna vara med i idrottsgemenskapen, oavsett idrottslig förmåga & nivå på funktionsnedsättningen.

Kamratläger

Kamratläger för ensamstående unga vuxna med intellektuella funktionsnedsättningar. För dig som har någon intellektuell funktionsnedsättning och är ensamstående och bor i egen lägenhet och vill ha kompisar att göra saker tillsammans med.Mer information finner du på Lägerverksamheten.

Klangfärg

Klangfärg är Västra Götalandsregionens resurscentrum för skapande inom LSS och särskola,och ingår i Kultur i Väst. Vi arbetar för alla människors rätt att komma till tals med de skapande uttryckssätten. Hos Klangfärg kan du som arbetar med personer med intellektuell funktionsnedsättningar få stöd och inspiration till hur du kan utveckla den skapande verksamheten på din arbetsplats eller i din kommun.

Liseberg

Lisebergs är nordens största nöjespark. Mer information finner du på Lisebergs webbplats om Information för gäster med funktionsnedsättning

Vad är NyResurs

De arbetar med Funktionärsutbildningar och deras mål är att integrera personer med funktionsnedsättning som funktionärer i olika idrotter.
Vill du bli funktionär?
Gillar du sport och vill bli en funktionär inom svensk idrottsrörelse?
Men funktionärsskapet är så mycket mer än så för det finns alltid ett behov av folk i både entréer och caféer och ibland kan man även vara publikvärd för att hjälpa folk att hitta rätt.
Efter avslutad kurs får du ett intyg och hjälp ute på olika praktiker som ex volleyboll och innebandy.

Låter detta intressant så tveka inte på att höra av dig om du vill anmäla dig eller ha mer information till NyResurs.

MASS (Mölndals Allmänna Simsällskap)

Har du nån form av funktionsnedsättning och känner att du inte vill eller har möjlighet simma med de andra grupperna i MASS? Vill du vara med i ett sammanhang där du träffar andra som också har funktionsnedsättning, träffar ledare som kan simning och som är utbildade och har erfarenheter som ledare för barn och ungdomar som har olika funktionsnedsättningar? Vill du komma till träningen och veta att alla kan ditt namn och att du är saknad om du är borta från nån träning nån gång? Då är MASS (Mölndals Allmänna Simsällskap) handikappsim nåt för dej!

Museum

I Göteborg finns det gott om museer för dig som vill se konst, utforska havets djup eller göra en resa i tiden. För 40 kronor kan du besöka Göteborgs fem stora museer under ett helt år. Flera av dessa museum är tillgängliga även för dig med en fysisk funktionsnedsättning. Mer information se på sidan Museer

Plikta

Plikta är Göteborgs mest besökta lekplats som passar både för småbarn och lite äldre barn. Många av lekredskapen går att använda av personer med fysisk funktionsnedsättning och även underlagen är tillgänglighetsanpassade.

Stall Lyckodalen

Ridterapi hästar kommunicerar genom kroppsspråk och är mycket uppmärksamma på våra rörelser. Detta gör att hästarna hela tiden ger respons på de signaler vi sänder ut, både fysiskt och mentalt. Detta innebär i sin tur ett terapeutiskt verktyg, man kan genom hästen läsa av patienten på olika plan.
Mötet och umgänget med hästarna kan användas som pedagogisk metod. Hästen utgör en spegel som kan hjälpa oss med utvecklingen på en rad områden, som t.ex. medvetenhet om det egna beteendet/självreflektion, socialt inkännande och medveten självutveckling.

Slottsskogen

Slottsskogen är göteborgarnas park sedan 1874 med natur och djur.

Språng

Språng möts de över funktionsgränserna i ett gemensamt intresse: scenkonsten. De erbjuder danskurser och scenkonstgrupper på olika nivåer för personer med och utan funktionsvariation. Deras mål är att alla ska ha rätt och möjlighet att utvecklas inom scenkonsten oavsett funktionsförutsättning.

Team Göteborg

Team Göteborg vill bidra till ett samhälle där ungdomar och unga vuxna ses som fullvärdiga medborgare och attraktiv arbetskraft. Team Göteborg vill bidra till en evenemangsstad som är hållbar och välkomnande för alla, oavsett funktionsvariation, kön, etnicitet eller religion.
Alla ska kunna delta i Team Göteborg – Ett värdskap för alla. Har man en funktionsvariation eller funktionsnedsättning finns det utbildade mentorer som hjälper till på evenemangen. Vi erbjuder också träffar varje månad där vi går igenom kommande evenemang, hur man söker och vad man bör tänka på. Vill du läsa mer om Team Support kan du göra det här Syftet är att göra Team Göteborg och evenemangsstaden mer tillgänglig. Har du frågor om extra stöd eller tillgänglighet skicka ditt mail till Sandra Pousette, Operativt Projektledare Team Göteborg
Mail: sandra.pousette@goteborg.com
Telefon: 0762 – 22 74 49


Träffpunkter för personer med funktionsnedsättning

Med funktionsnedsättning menar vi olika typer och grad av minskad funktion hos en person. Det kan handla om svårigheter med att gå, se, höra, prata eller förstå sin omgivning. Beroende på dina behov finns det olika platser i staden där du kan träffa andra, uppleva arrangemang eller utöva aktiviteter på dina egna villkor. Dessa platser kallas "träffpunkter" och finns på de flesta stadsdelar. Här nedan hittar du samlad information om alla träffpunkter. När du söker en träffpunkt som passar just dig, välj en inriktning (typ av funktionsnedsättning) för att avgränsa din sökning. Du kan välja stadsdel för att se vilka träffpunkter som finns nära dig.

Träffpunkter för äldre

Till stadens träffpunkter kan du komma och gå som du vill. Här kan du delta i aktiviteter, ta en fika och få sällskap av andra. Det finns många träffpunkter runt om i Göteborg – här kan du hitta en nära dig. Här nedan hittar du samlad information om alla träffpunkter. När du söker en träffpunkt som passar just dig, välj en inriktning exempelvis äldre över 65 år, för att avgränsa din sökning. Du kan även välja stadsdel för att se vilka träffpunkter som finns nära dig.

Träffendansen

Här kan du se vilka band som spelar på Träffendansen. Lokalen är naturligtvis handikappanpassad. Plats Kvarnkullen mellan 19-22 Entré 150 kronor. Mer information finner du på Träffendansen

Universeum

Universeum är 8 000 kvm äventyr mitt i Göteborg. Mer information finner du på Universeums hemsida om Besöksinformation.