Fyra barn i mellanstadieåldern sitter på en regnbågsfärgad filt på gräsmattan, och läser böcker. De har paraplyer i i regnbågsfärger runt sig. Fotograf Lo Birgersson.

Samverkan för yttrandefrihet

Arbetet för yttrandefrihet och medie- och informationskunnighet blir allt viktigare i vår tid, som präglas av vittrande demokratier, växande hot och förföljelse. Genom ökad samverkan vill vi stärka arbete för yttrandefrihet och ökad förståelse för de utmaningar som yttrandefriheten står inför globalt.

Yttrandefriheten ska värnas och stärkas

Litteraturstaden Göteborg arbetar med att utveckla strategier och samarbeten för att skapa ett mer robust demokratiskt samhälle. Här ingår samverkan med andra Unesco litteraturstäder och ICORN fristäder, ett stärkt nordiskt samarbete samt spridning av demokratiforskning. Satsningen involverar också författare, forskare, journalister och andra som arbetar med yttrandefrihet, konstnärlig frihet och akademisk frihet. 

Fristad Göteborg

Göteborgs Stad är en av 24 kommuner i Sverige som är en fristad för förföljda kulturarbetare från andra länder. Inget annat land i världen har så många fristäder som Sverige. Det gör Göteborg och fristadsregionen Västra Götaland till en viktig röst i världen.  

Via den internationella organisationen ICORN – The International Cities of Refuge Network bjuder fristäderna i Sverige in förföljda konstnärer som under två år får en fristad att kunna utöva sin konst. I Göteborg erbjuds konstnären ett nätverk och sammanhang för att personen ska kunna utvecklas i sin profession och fortsätta med sitt yrke i trygghet. Kulturförvaltningen, tillsammans med socialförvaltningen Centrum, samarbetar för att underlätta för fristadskonstnären att leva och verka i Göteborg.

Stadens nuvarande fristadskonstnär är Saiful Baten, författare från Bangladesh. Tito, som han kallas, arbetar som författare, journalist och röstskådespelare, där han bland annat läser in ljudböcker.